Južna Koreja odbila zajedničku industrijsku zonu sa Sjeverom, kažu da je prerano

JUŽNA Koreja je objavila da neće otvoriti zajedničku industrijsku zonu sa Sjeverom sve dok potonji ne bude pokazao veću odlučnost u nuklearnom razoružanju.

Seul poštuje međunarodne sankcije premda poziva na njihovo postupno ublažavanje ako Sjeverna Koreja bude spremna na ustupke, rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja Cho Myoung-gyon.

"Ovdje želim istaknuti da industrijski kompleks Kaesong nećemo otvoriti u bliskoj budućnosti", rekao je u prigodi posjeta Washingtonu.

"Južnokorejska vlada se vodi jasnim načelom da će se međukorejska i inozemna suradnja nastaviti tek kada se dogodi denuklearizacija Sjeverne Koreje", dodao je na konferenciji u Wilson Centeru, američkom istraživačkom institutu.

Kaesong, industrijska zona na granici dviju Koreja, gdje su južnokorejske kompanije zapošljavale jeftinu radnu snagu sa Sjevera, a sjevernokorejske vlasti ostvarivale zaradu, bio je znak konkretnije pomirbe nakon povijesnog posjeta tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Kima Dae-junga Pjongjangu 2000.

No Seul je kompleks zatvorio 2016. zbog sjevernokorejskih balističkih i nuklearnih pokusa.

Pročitajte više