K. Piškulić novi predsjednik SABH-a

Na izbornoj skupštini Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABH) za novog predsjednika izabran je Krešimir Piškulić, zamijenivši na toj dužnosti Ivana Fumića kojem je istekao mandat, a tu je dužnost obnašao 14 godina.

Također su izabrani i članovi Predsjedništva Saveza i Nadzornog odbora te prihvaćene izmjene Statuta kojima je, među ostalim, skraćen mandat tijelima Saveza s četiri na dvije godine.

Na izbornoj skupštini prihvaćen je prijedlog da se, uz potporu 25 zastupnika u Hrvatskom saboru, pokrene rasprava kako bi se, kažu u SABH-u, "ispravio nepravedan odnos prema stečevinama Narodnooslobodilačke (NOR) i antifašističke borbe od 1941. do 1945. i njezinim sudionicima".

Savez antifašističkih boraca i antifašista zahtijeva da se izjednače socijalna prava boraca i ratnih vojnih invalida NOR-a s pravima sudionika Domovinskog rata od 1991. do 1995. te da Savez ima isti tretman kao braniteljske udruge iz Domovinskog rata.

Među zaključcima je i zahtjev za zaštitom spomeničke baštine NOB-a te da se u školske programe i udžbenike, kako kažu, "ugradi istina o antifašističkoj borbi naroda u Hrvatskoj".

Podnoseći izvješće u radu SABH-a u proteklu razdoblju, dosadašnji predsjednik Ivan Fumić rekao je da su "unatoč novčanoj oskudici uspješno obavljene gotovo sve zacrtane zadaće".

"Brojnim aktivnostima reafirmirana su antifašistička načela i više nema negiranja antifašističke borbe osim u pojedinačnim slučajevima, primjerice u Zadru", ustvrdio je Fumić.

Po njegovim riječima "u njegovanju antifašističke tradicije zadnjih godina sudjeluju tijela državnih te gradskih i općinskih vlasti najvećeg broja mjesta.

Fumić je također rekao da "iako više nije prijeporno da se hrvatski ustavni poredak zasniva na temeljima antifašističke borbe, glede boračkih prava nema tako jasnih opredjeljenja".

Tvrdi i da ima "negativnih primjera negiranja antifašizma", no da su to sporedne pojave. Fumić je pozitivnim ocijenio uklanjanje spomenika ustaškom časniku Juri Francetiću te ministru u Vladi NDH i književniku Mili Budaku.

Broj udruga SABH-a u proteklu (četvorogodišnjem) razdoblju povećan je s 85 na 110, no smanjio se broj članova s 50 na 40 tisuća.

Prosjek dobi članova sudionika NOB-a su 83 godine, izvijestio je Fumić.

Skupštini su nazočili i izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak te predstavnici političkih stranaka, udruga, ustanova i nevladinih udruga.

(Hina) xdm ysp

Pročitajte više