Kabul: Turska preuzela zapovjedništvo nad snagama ISAF-a

Turski general Ethem Erdagi u nedjelju je preuzeo zapovjedništvo nad Međunarodnim snagama za održanje sigurnosti u Afganistanu (ISAF) na svečanosti održanoj u glavnome stožeru u Kabulu, a tu će dužnost obnašati tijekom predstojećih šest mjeseci.

Od 9. kolovoza 2004. zapovjednik snaga ISAF-a, pod mandatom NATO-a, bio je francuski general Jean-Louis Py, ujedno zapovjednik Eurocorpsa (europskih snaga za intervenciju osnovanih 1992. godine).

General Py simbolično je u nedjelju ujutro na svečanosti u Kabulu predao zastavu ISAF-a generalu Erdagiju.

"Čast mi je preuzeti zapovjedništvo nad ISAF-om", rekao je general Erdagi, istaknuvši dva izazova koja očekuju snage za vrijeme trajanja njegova predstojećeg šestomjesečnog mandata: proširenje prisutnosti snaga ISAF-a prema zapadu zemlje (za sada su snage ISAF-a prisutne u Kabulu i u devet sjevernih pokrajina) te održavanje parlamentarnih izbora.

Održavanje izbora načelno je predviđeno za 20. svibnja, no glasnogovornik međunarodnih snaga nedavno je rekao kako je moguća njihova odgoda, ali nije spomenuo novi datum.

General Erdagi je ocijenio kako ISAF ima dovoljan broj vojnika za praćenje održavanja izbora, ali nije iznio precizne podatke. Turska već drugi put preuzima rotacijsko zapovjedništvo nad oko 8.000 pripadnika ISAF-a od njihova osnivanja 2002. godine. U misiji sudjeluje i kontigent hrvatske vojne policije.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više