Kajin: Vlada ne može vratiti dug umirovljenicima a da ne izazove stečaj

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo ustvrdio kako je nemoguće da Vlada vrati dug umirovljenicima i uskladi mirovine na razini 50 posto prosječne plaće ako ne želi izazavati stečaj države.

Po Kajinovim riječima "Hrvatski je fond za privatizaciju (HFP) pod ovrhom za 25 milijuna kuna zbog zahtjeva PIF-ova, račun mu je blokiran te je neralno očekivati da se može brinuti za povrat duga umirovljenicima od procijenjenih 17 milijarda kuna glavnice s tri milijarde kuna kamata".

Potpredsjednik IDS-a smatra da je ovotjedni susret predstavnika HDZ-a i HSU-a "pokušaj spašavanja njihove koalicije" te da je jedini način povrata tog duga obveznicama u razdoblju od najmanje pet godina.

Kajin je najavio da će u saborsku raspravu dostaviti IDS-ov prijedlog o ukidanju zakonskih odredaba o zabrani vožnje bez alkohola, po kojem će razina dopuštenog alkohola ostati na dosadašnjih 0,5 promila.

Govoreći o nakanama lokalnih udruga da podignu spomenik Mili Budaku u Svetome Roku, Kajin je istaknuo da je "zabrinut stajalištem Crkve" koja, kako je ustvrdio, "kao da želi izjednačiti partizanski i ustaški pokret".

Dodao je da "nitko ne može opravdati svojedobno kruto stajalište prema Crkvi, ali da nitko ne može relativizirati ulogu Mile Budaka u ustaškom pokretu, unatoč njegovu književnom djelu".

Pročitajte više