Kako su osuđeni ratni zločinci u Srbiji postali heroji?

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL/YouTube

U NEDAVNOM članku na Balkan Insightu analizira se povratak srpskih ratnih zločinaca u aktivnu politiku.

Veliku ulogu u podupiranju vraćanja osuđenika na pozicije moći odigrala je Vučićeva vlada te srpski mediji, koji su odlučili zaboraviti njihova zlodjela te ih hvaliti kao heroje, dodaje se u članku.

"Nitko se nikad neće sramiti ovih ljudi, vrijeme srama je prošlo"


"Nitko se nikada neće sramiti ovih ljudi", kazao je nedavno srpski ministar obrane
Aleksandar Vulin, na okupljanju bivših vojnika Jugoslavenske armije. "Vrijeme srama je prošlo, došlo je vrijeme da budemo ponosni u tišini", naglasio je.

Vulinove izjave ne bi bile skandalozne da se ne radi o osuđenim ratnim zločincima. Među njima su se na skupu nalazili Vladimir Lazarević, bivši čelnik prištinskog odreda Jugoslavenske armije i Nikola Sainović, bivši zamjenik premijera Jugoslavije, navodi BI.

Haški tribunal je oboje osudio zbog ratnih zločina. Lazarević je osuđen na 14, a Sainović na 18 godina zatvora zbog vojne kampanje na Kosovu u kojoj je ubijeno 11.000 kosovskih Albanaca, a 700.000 ljudi iseljeno je u Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju.

Nije samo vlada Srbije bila ona koja se ponosila svojim "herojima" već su to činili i službenici ureda novoizabranog predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Glavni tajnik njegovog ureda, Nikola Selaković kazao je kako je Srbija dužna odati počast profesionalnim članovima trećeg bataljuna JNA.

Ovo nije prvi put da Vulin i Selaković pokazuju naklonost prema ratnim zločincima. Još 2015. organizirali su dobrodošlicu za Lazarevića koji se vratio u Srbiju nakon što je odslužio zatvorsku kaznu. Nisu samo najviši srbijanski dužnosnici javno slavili svoje ratne zločinci, činili su to i mediji.

Unatoč etičkom kodeksu, srbijanski mediji rijetko su u svojim emisijama u kojima su gostovali neki od osuđenih ratnih zločinaca iste prezentirali kao osobe s kriminalnom i zločinačkom prošlošću. Isti ti osuđeni ratni zločinci javnosti su uglavnom bili prezentirani kao analitičari, bivši generali i savjetnici, piše BI.

RTS "zaboravio" spomenuti da kod njih gostuju osuđeni ratni zločinci


Kao česti primjer navode se izjave bivših vojnika JNA koji su u medijima prezentirani kao bivši vojnici, ali nigdje niste imali prilike pročitati nešto o njihovim besramnim zločinima tijekom rata na Kosovu.

Čak je i srbijanski javni servis, RTS prilikom gostovanja nekih osuđenih ratnih zločinaca "zaboravljao" napomenuti kako se radi o ratnim zločincima i ljudima koje su s puno ponosa dočekivali Vulin i Selaković.

Da stvar bude gora, oni koji ispravno ističu kako se ratnim zločincima ne bi trebala pružiti prilika da javno istupaju uglavnom se suočavaju s teškim prijetnjama, a nerijetko im se i fizički prijeti, dok su neki doživjeli i prave fizičke napade.

Pod sloganom "Razni zločinci nisu naši heroji" i "Razni zločinci, šutite kako bi žrtve mogle progovoriti", Inicijativa mladih pokušala je zaustaviti javno pojavljivanje osuđenog ratnog zločinca, Veselina Šljivančanina i bivšeg srbijanskog saborskog zastupnika Momčila Krajšnika. I dok su aktivisti doživjeli fizičke napade, njihovi napadači nikad nisu uhvaćeni. I dok Srbija korača putom Europske unije, tvrdeći kako poštuje vladavinu prava, kada se radi o ratnim zločincima i procesuiranju istih, Srbija ne napreduje po tom pitanju. Tako postoje i situacije u lokalnim sredinama gdje su pojedina suđenja "zapela" jer državni tužitelj nije imenovan više od godinu i pol dana, pa se suđenja ne mogu nastaviti, prenosi BI.

"Vaši razni zločinci su naši heroji"

Broj suđenja je među najmanjima otkako je 2003. oformljen Ured za ratne zločine, dok za ratne zločine počinjene na Kosovu u posljednje tri godine nitko nije optužen niti je odgovarao.
Ono što također zabrinjava je loš trend i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Tako je u Bosni i Hercegovini Fikret Abdić postao gradonačelnik unatoč 15-godišnjoj zatvorskoj kazni, dok ostali službenici u BIH, protiv kojih se očekuje podizanje optužnica, također obnašaju javne funkcije. BIRN je o njihovim političkim utjecajima ekstenzivno pisao u 2016. godini.

Međunarodna zajednica uložila je veliki napor kako bi Haaški sud krenuo s procesuiranjem ratnih zločina, a krajem ove godine sud bi trebao završiti s radom. Ono u čemu sud nije uspio je činjenica da su mnogi osuđeni ratni zločinci, rehabilitirani i integrirani u društvo.

Kada uzmemo u obzir činjenicu da su ratni zločinci Vladimir Lazarević i Nikola Sainović u potpunosti rehabilitirani i u javnosti prezentirani kao "heroji", očito je da veliki problem i dalje postoji.

Kao što je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz rekao u svom zadnjem obraćanju UN-u, nacionalisti u zemljama bivše Jugoslavije i dalje vjeruju u svoju nevinost i prezentiraju se kao žrtve: "Poruke poricanja zločina i revizionizma jasne su i čiste kao suza. Prepoznajemo naše žrtve, ali ne i tuđe. Vaši ratni zločinci su naši heroji."

Pročitajte više