KALMETA UPUTIO PORUKU POMORCIMA

Povodom Svjetskog dana pomorstva, 30. rujna, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta uputio je hrvatskim pomorcima poruku u kojoj ističe da u idućem razdoblju očekuje jačanje i pomlađivanje domaće trgovačke mornarice, jer će novi Pomorski zakonik brodarima omogućiti povoljnije uvjete poslovanja. L

Kalmeta očekuje da bi novi Pomorski zakonik trebao biti usvojen do kraja godine, a sada je trenutno na prvom saborskom čitanju.

Napominje da da iz toga razloga očekuje nastavak ulaganja u izgradnju novih brodova za domaće brodare u hrvatskim brodogradilištima, što će država i dalje pomagati kroz resorno ministarstvo sa 10 posto iznosa.

Također, s istim iznosom i sa 10 posto potpore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva subvencionirat će se i izgradnja ribarskih brodova, ističe Kalmeta. Dodao je da se kreće i sa izgradnjom ribarskih luka, i da će se pojačati izgradnju plovila za buduću obalnu stražu koja bi trebala početi s radom 3. listopada.

Kalmeta se u poruci osvrnuo i na borbu protiv terorizma. Podsjetio je da su pod okriljem Svjetske pomorske organizacije (IMO) uspostavljene dodatne mjere sigurnosti i zaštite brodova i luka kroz primjenu ISPS koda.

Hrvatska je kao punopravna članica IMO to na vrijeme ispunila donošenjem Zakona o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka. Temeljem tog zakona izdani su certifikati za 62 broda pod domaćom zaštitom i za 29 hrvatskih luka. Time je omogućeno da hrvatski brodovi mogu uplovljavati u strane luke i da strani brodovi mogu uplovljavati u domaće luke otvorene za međunarodni promet.

Veću sigurnost domaće flote u međunarodnoj plovidbi potvrđuje i to što je Hrvatska već treću godinu za redom izvan crne liste Pariškog memoranduma, istaknuo je u poruci ministar Kalmeta.

(Hina) xpp/xnz yds

Pročitajte više