Kalmeta zanemario odluku Upravnog suda i ponovno pokrenuo otkaz inspektorici Kolić

PUNIH pet mjeseci trebalo je ministru Kalmeti da odreagira na odluku Upravnog suda kojom se poništava rješenje Ministarstva mora i turizma o otkazu inspektorici unutarnjeg nadzora Biserki Kolić.

Kako pišu 24sata, ministar je nakon toga naložio prvostupanjskom upravnom tijelu da najkasnije u roku od 30 dana donese novo rješenje o otkazu inspektorici Kolić.

Problemi gospođe Kolić počeli su kada je počela istraživati malverzacije u zračnim lukama. Sa 22-godišnjim radnim iskustvom u državnoj upravi, od svih je ministara za svoj rad dobila ocjenu "naročito uspješan", ali je odlukom Rolanda Žuvanića, na dan parlamentarnih izbora 23. studenog 2003. godine stavljena na raspolaganje Vladi.

"Svako izvješće o nepravilnostima, kojih je bilo more, prosljeđivala sam ministru i Vladinu Uredu za unutarnji nadzor. Iako je tadašnji predstojnik Ureda Igor Rađenović nudio svoju podršku, nakon šest mjeseci ipak je uslijedio otkaz" - izjavila je Biserka Kolić dodavši kako je službeno objašnjenje bilo to da se, po potrebi službe, ukida mjesto inspektora unutarnjeg nadzora.

Kaže kako se za vrijeme njenog staža u Ministarstvu novac trošio šakom i kapom, kupovali su se tepisi vrijedni 50 tisuća maraka putem usmenog dogovora, a događalo se da se poslovi obavljaju po cijenama 500 - 700 posto višim od tržišnih.

Upozoravajući nadležene o svim nepravilnostima, sebi je otvorila izlazna vrata iz Ministarstva. Neće odustati od parnice s Ministarstvom mora i turizma, a imena odgovornih za nepravilnosti će reći isključivo nadležnim institucijama.

"Nije problem u ministrima koji se mijenjaju, problem je u čvrstoj jezgri koja se u državnoj upravi nije uspjela razbiti." - zaključila je za 24sata.

Ministarstvo mora i turizma je pak u svom odgovoru navelo kako je u cijelosti postupilo uvažavajući obveznost sudske presude i pravno shvaćanje Suda.

Pročitajte više