Kanadski premijer osudio napad suzavcem na izbjeglice: Mi nismo takvi

Screenshot: Youtube


KANADSKI premijer Justin Trudeau oštro je osudio napad suzavcem na skupinu izbjeglica u Vancouveru, a među kojima je bilo žena i djece, napisavši na svom Twitteru kako "Kanađani nisu takvi".


Napad se dogodio u petak navečer za vrijeme Noći dobrodošlice u Centru muslimanskog društva Kanade, kad se izbjeglicama koje su čekale autobus ispred Centra približio muškarac na biciklu i pošpricao ih suzavcem, a tridesetak ih je zatražilo medicinsku pomoć, javlja Time.

"Stajali smo ispred i odjednom smo svi počeli kašljati i osjetili smo kako nas peku oči", kazao je 17-godišnji Nawal Addo, rođen u Kanadi, koji je bio s izbjeglicama u vrijeme napada. Navodi i da su ljudi bili zbunjeni, nisu znali što se događa.

"Osuđujem napad na sirijske izbjeglice u Vancouveru. Mi nismo takvi i taj se čin ne odražava na toplu dobrodošlicu koju su im Kanađani pružili", napisao je premijer Justin Trudeau na svom Twitter profilu.

Nacionalno vijeće kanadskih muslimana poručilo je kako bi vlasti trebale istražiti ovaj incident kao zločin iz mržnje.

Podsjetimo kako je upravo Kanada zajedno sa svojim premijerom priredila jedan od najtoplijih dočeka za izbjeglice iz Sirije.

 

Pročitajte više