Kanadski staklenici budućnost su legalne marihuane, jeftinije i sigurnije

CRVENI listovi borovnice i staklenici prepuni rajčica govore nam da je grad Delta, južno od Vancouvera u kanadskoj saveznoj državi British Columbiji, odlično mjesto za uzgoj nasada. Karakterističan miris u zraku znači da su uzgajivači marihuane to već shvatili. Širom Kanade, staklenici u kojima se nekad uzgajale kulture za široku potrošnju, sada se opremaju filterima zraka i sjenilima. Nasadi rajčice i papra su nestali, a njih su zamijenili deseci tisuća stabljika kanabisa i radnici koji ih presađuju, zalijevaju, šišaju i pakiraju. Stručnjaci kažu da ove visoko sofisticirane operacije predstavljaju budućnost u proizvodnji marihuane i nadaju se kako će zbog toga cijene toliko pasti da će marihuana postati neisplativa švercerima, piše američki dnevni list USA Today.

"Nismo promijenili djelatnost, samo smo promijenili nasad", kaže Rob Hill, šef financija u Emerald Health Therapeuticsu, kompaniji koja uzgaja marihuanu u Delti.

Kanada - druga i zasad najveća zemlja koja je legalizirala marihuanu

Kanada je 17. listopada postala druga i zasad najveća zemlja koja je legalizirala marihuanu. Sustav legalne marihuane zahtijeva da kanabis bude uzgojen u zatvorenom prostoru od licenciranog proizvođača. Emerald Health Therapeutics je zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Village Farmsom pokrenuo Pure Sunfarms, zajedničku tvrtku koja na otprilike 100.000 četvornih metara staklenika oko 30 kilometara južno od Vancouvera godišnje može proizvesti 82 tone marihuane.

Odluku o legalizaciji i reguliranju slobodne prodaje marihuane pomno prate vlade i investitori širom svijeta, jer smatraju da bi primjer Kanade mogao potaknuti i ostale zemlje, posebice SAD, da legaliziraju marihuanu. Biznis je pritom glavni motiv. Danas se marihuana u američkim saveznim državama u kojima je legalna, prodaje po cijeni od oko 600 dolara za pola kilograma, što znači da je marihuana višestruko isplativija nego salata, badem ili rajčica, kod kojih se zarada po jednoj stabljiki obično mjeri u dijelovima centa.

Cijenu marihuane u SAD-u održava činjenica da se uglavnom radi o uzgoju u zatvorenim prostorima, često uz skupu električnu rasvjetu i grijanje u skladištima. Ilegalni uzgajivači ponekad se odlučuju na uzgoj na otvorenom, ali tada cijenu određuje rizik od uhićenja i optužnica. Budući da je uzgoj konoplje, kako indijske, tako i industrijske, zabranjen u većem dijelu SAD-a, efikasni načini proizvodnje marihuane se uopće ne koriste, nego je sve prepušteno entuzijastima ili meksičkim narko-kartelima.

Pad cijene legalne marihuane pomogao bi suzbijanju narko-kartela i švercera

Stručnjaci i zakonodavci tvrde da bi pad cijene legalne marihuane, odnosno uzgoj na farmama s visokim prinosima poput one u Delti, pomogao suzbijanju narko-kartela i švercera. U određenoj mjeri to se događa već i danas. Prije tri godine marihuana je u veleprodaji bila po 2000 dolara za pola kilograma. Maloprodajne cijene također su pale zbog povećane konkurencije. U Koloradu je cijena pala za 40 posto od siječnja 2014. godine, sa 7 dolara za gram na 4,19 dolara.

"Cijenu je oduvijek određivao rizik", kaže Kyle Speidell, suosnivač i predsjednik uprave The Green Solutionsa, tvrtke koja ima 17 trgovina marihuane i koja je prije četiri godine pola kilograma plaćala 5000 dolara.

Zbog sve većeg broja saveznih država u kojima je marihuana legalna, uzgajivači se osjećaju sigurnije i prilagođavaju svoju proizvodnju. Legalni i ilegalni uzgajivači prošle su godine na uzgoj marihuane potrošili 4,1 milijuna megavat-sati električne energije, otprilike kompletnu godišnju proizvodnju hidrocentrale na Hooverovoj brani. Troškovi struje čine 20 posto ukupnih troškova kad je u pitanju uzgoj u zatvorenim prostorima, a samo 8 posto kad se marihuana uzgaja na otvorenom.

Uzgoj na otvorenom ili u staklenicima?

Uzgoj na otvorenom je jeftiniji, ali broj žetvi tada je ograničen. Uzgoj u staklenicima, pak, smanjuje troškove struje, vode i pesticida, te omogućava berbe tijekom cijele godine.

"Proizvodnja se polako seli od privatnih entuzijasta prema velikim uzgajivačima, kojima je svejedno uzgajaju li rajčicu ili kanabis", kaže Karson Humiston, osnivač tvrtke Vangst u Santa Monici u Kaliforniji, koja se bavi iznajmljivanjem radne snage u poljoprivredi.

Vangst trenutačno zapošljava 600 prekarnih radnika koji rade s marihuanom. Njihova je prošlost provjerena u smislu da nisu kažnjavani, imaju sva potrebna osiguranja i zabranjeno im je konzumiranje marihuane na radnim mjestima. Prošla su vremena kad su radnici bili napušeni na poslu, te radili bez osiguranja od ozljeda.

"Nekad se radnu snagu plaćalo u gotovini ili u marihuani"

"Nekad se radnu snagu plaćalo u gotovini ili u marihuani. Bilo je i jednog i drugog napretek i nitko nije plaćao poreze", objašnjava Humiston.

U spremištima tvrtke Pure Sunfarms više od dvije tone procesuirane marihuane čeka distribuciju po ovlaštenim prodajnim mjestima. Prema trenutačnim cijenama u Kanadi, ova količina kanabisa vrijedi oko 20 milijuna dolara, a Pure Sunfarms ove godine planira najmanje 80 takvih berbi.

"Zbog rastućeg tržišta uskoro će samo veliki igrači moći opstati. Mislim da mali investitori i proizvođači nemaju budućnost u ovom poslu", smatra Matt Karnes, osnivač analitičke tvrtke GreenWave Advisor u New Yorku.

Glavni uzgajivač Pure Sunfarmsa Rob Baldwin odgovara definiciji ”velikog igrača”. Nekoć je Baldwin nadgledao proizvodnju milijuna tona rajčica, a danas je odgovoran za uzgoj desetke milijuna dolara vrijedne marihuane.

"Postoji samo jedan način da se uspješno uzgaja rajčica. Uskoro će postojati i samo jedan način za uspješan uzgoj marihuane, u staklenicima", tvrdi Baldwin.

Njegov je zadatak brinuti se o sadnji, o održavanju velikih prostorija za uzgoj, o razmaku između stabljika prilikom sadnje, pa i o odgovarajućem protoku zraka kroz ventilacijski sustav. U staklenicima je obavezno korištenje zaštitnih odijela i čizama, te mrežica za kosu.

Karnes smatra da će pristup Pure Sunfarmsa uskoro biti primijenjen i drugdje, posebice u područjima gdje je zemlja jeftina, a farmeri se teško uzdržavaju uzgajajući tradicionalne kulture.

"Kad se sve zbroji i oduzme, marihuana se ne razlikuje od ostalih nasada. Sve što se trenutačno događa u Kanadi, uskoro će se događati i u SAD-u", zaključio je Karnes.

Pročitajte više