Kapetan Dragan svjedoku: "Je li vam bilo kao u Jasenovcu?"

Foto: Hina

POPRILIČNO su se danas digle tenzije na suđenju kapetanu Draganu. Ivan Lipak, 26. lipnja 1991. godine zarobljen kao policajac u Glini, pričao je o svom stradanju u Kninu. U jednom trenutku naveo je gdje su sve bili logori sa zarobljenicima.

"Kakav je to logor na tvrđavi bio?", pitao je svjedoka optuženi Dragan Vasiljković.

"Koncentracijski", odgovorio je svjedok, koji je od posljedica mučenja ostao bez bubrega.

"Isto kao Jasenovac?", pitao ga je Vasiljković.

Kapetan Dragan naredio da mu iz Gline dovedu 50 ustaša

Lipaku se smračilo.

"Vi ste iz 2. svjetskog rata bacili ljagu na cijeli hrvatski narod. Trpani smo u logore za razmjenu, ali ste nas tukli, sve što ste radili je ratni zločin. Umjesto da se tu skrušite i priznate svoj grijeh, vi nam govorite da to niste radili", kazao je svjedok.

"Da li su za vas Jasenovac i tvrđava u Kninu ista stvar", inzistirao je Vasiljković.

"Jesu, zločini nezabilježeni u svjetskoj povijesti", nije se dao Lipak.

Vasiljković je tražio da mu se odgovori odakle zna da je prilikom napada na Glinu naredio da se zarobi 50 ustaša, kao što je naveo svjedok.

"Vaši su specijalci to govorili", kazao je Lipak.

"Znači, samo rekla-kazala", odmahnuo je rukom Vasiljković.

"Vi ste odgovorni, vi ste zapovijedali", ponovio je svjedok.  

U Golubić došao crn od udaraca

Lipak i ostali policajci iz Gline prebačeni su u Golubić i smješteni u garažu te su nakon toga odvedeni do kninske tvrđave, no tamo nije bilo mjesta pa su ih smjestili u staru bolnicu u kojoj su preživjeli torturu. Još na putu su ih pretukli kninski specijalci koje je vodio Nebojša Jelić. Svratili su nekakvu nedovršenu vikendicu, Jelić je na zidu nacrtao 4S te su prisilili zarobljenike da ljube zid.

"U Golubić sam došao sav crn od udaraca", kazao je Lipak. Spomenuo je i da se šokirao kada se vidio u ogledalu kako izgleda pa ga je Vasiljković pitao u kojem to koncentracijskom logoru drže ogledala.

"U strahu nismo gledali oznake"

Branitelj Tomislav Filaković također je ušao u duel sa svjedokom. Pitao ga je zašto govori o stvarima koje prije nije spominjao, poput stavljanja cijevi puškomitraljeza u usta, ubojstva Nikole Rebića u Glini, odvođenja u tvrđavu.

Pokušao je intervenirati sudac Damir Romac.

"To nije predmet postupka", kazao je.

"Zašto ste unijeli u zapisnik?", replicirao je Filaković.

"Nisam morao reći, ali mi je želja da kažem, da sud zna", kazao je svjedok.

Filaković je tražio da mu se objasne detalji odore koje su nosili čuvari i tako uzrujao svjedoka.

"Ne sjećam se oznaka. Jelić je imao kokardu. Vi ste trebali to proživjeti. U onom strahu mi nismo gledali oznake. Vojni policajci su nas pretukli. Ja sam ostao bez lijevog bubrega radi batina, moj sin se sedmu godinu ne diže iz kreveta. Gubim živce prisjećajući se svih tih strahota, prošao sam torturu, pa imajte malo razumijevanja", zamolio je Lipak.

 

Pročitajte više