Karadžić traži micanje Alphonsa Oriea zbog iskustava sa srpskim zločincima

ALPHONS ORIE se, ukratko, Radovanu Karadžiću zamjerio većinom odluka u postupcima u kojima se teretilo Srbe i osudama protiv zločinaca s područja Republike Srpske, kojom je on predsjedao u prvoj polovici devedesetih prošlog stoljeća.

Zbog toga je danas zatražio preko da se ovaj iskusni sudac Haškoga suda diskvalificira, jer smatra da su njegove presude dovoljne da dokažu sukob interesa i njegovu pristranost.

"U slučaju protiv Radovana Karadžića predstavit ćemo istinite činjenice, u svjetlu u kojemu će mnogi predmeti izgledati drugačiji. Sudjelovanje gospodina Oriea u suđenju protiv mene moglo bi rezultirati mnogim nepravilnostima i obrani bi moglo predstavljati zapreku, zato što Orie ima svoje interese u ishodu ovog slučaja", navodi Karadžić u zahtjevu za njegovu diskvalifikaciju.

Argumentira to najprije sa presudom protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika bosanskohercegovačkog parlamenta i parlamenta Republike Srpske. Za njega u zahtjevu tvrdi da nikada nije imao nikakve izvršne ovlasti, niti je svojim zapovijedima imao ikakvog utjecaja u ratu, a Orie ga je svejedno osudio na "drakonsku" kaznu od 27 godina zatvora. Iz toga Karadžić zaključuje da se podrazumijeva kako će Orie presudom protiv njega htjeti potvrditi Krajišnikovu kaznu.

Babić se ubio u zatvoru, "Šešelju otežavao poziciju i uskraćivao prava"

Nastavlja sa "tragičnim ishodom" postupka protiv Milana Babića koji se ubio u zatvoru, čijim je sudskim vijećem Orie također predsjedao, te slučajem Stanislava Galića. Ovaj je zbog opsade Sarajeva nepravomoćno osuđen na 20 godina, što je žalbeno vijeće preinačilo u pravomoćni doživotni zatvor. Karadžić smatra da se ta preinaka kazne, iako je jedan od sudaca dao svoje izdvojeno mišljenje da bi Galić trebao "odležati" deset godina zatvora, dogodila pod odlučujućim utjecajem Oriea. Nepovoljnom za optuženika ocjenjuje i presudu protiv Darka Mrđe, kažnjenog sa 17 godina zatvora zbog ubojstva 252 Bošnjaka sa područja prijedorske općine.

Kao sudac Orie je sudjelovao i u slučaju protiv Vojislava Šešelja sa svojim, po Karadžićevom mišljenju "nezakonitim odlukama, gdje je više nego otežavao poziciju optuženoga i uskraćivao mu prava, što je kasnije potvrđeno odlukama žalbenog vijeća". Također predbacuje njegovo sudjelovanje u postupcima zbog zločina u Foči, te protiv Ranka Ćesića osuđenog na 18 godina zbog zločina u Brčkom.

Ishod suđenja protiv Haradinaja - "nevjerojatan"

Posebno zabrinjavajućom Karadžić smatra "nevjerojatnu" presudu Protiv Ramuša Haradinaja, zbog koje je "čak i Ured tužitelja izrazio rezerve prema Orieovom radu". Nekadašnji je vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je bio optužen za ratne zločine nad kosovskim Srbima i nealbancima oslobođen odlukom Haaga.

Nije dopustio izvođenje argumenata o tome kako su ga NATO i SAD htjeli smaknuti

Zamjera mu i to što mu je kao predsjedavajući u raspravnom vijeću onemogućio iznošenja "uvjerljivih argumenata o životnoj opasnosti u kojoj se našao zbog interea nekih krugova iz Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a koji su ga htjeli likvidirati", što potvrđuju i bivša Glavna tužiteljica Carla del Ponte i njena bivša glasnogovornica Florance Hartmann u svojim knjigama.

To jasno pokazuje da Orie ne bi treba imati veze sa njegovim slučajem, smatra Karadžić, i da bi trebao biti diskvalificiran iz svih faza suđenja.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više