Karamarko: Nakon Sanadera slijede nova uhićenja

HRVATSKI ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da borba protiv korupcije nije završila uhićenjem Ive Sanadera te da se mogu očekivati nove istrage i nova uhićenja.

U intervju srpskom Blicu, Karamarko je kazao da se izručenje bivšeg HDZ-ova predsjednika može očekivati već za nekoliko dana, ali da se postupak može produžiti i na nekoliko mjeseci, što sve ovisi "od toga hoće li Sanader pristati ili ne na izručenje Hrvatskoj". Na pitanje najavljuje li uhićenje Sanadera i nova uhićenja hrvatskih dužnosnika, Karamarko je odgovorio da sa "slučajem Sanader" borba protiv korupcije sigurno nije završena.

"Mogu se očekivati nove istrage i nova uhićenja"

"Ona će se i dalje nastaviti, a to znači da se mogu očekivati nove istrage i nova uhićenja. Ne želim prejudicirati, a zbog tajnosti istrage ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima i o kojim se osobama radi", kazao je Karamarko. Srpske novinare je zanimalo i u kojoj su fazi dogovori za osnivanje zajedničkog regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, na što je Karamarko rekao da regionalni centar već praktično postoji, iako "policije dviju zemalja ne sjede u istoj zgradi".

Podsjetio je da je u ožujku prošle godine s srpskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem potpisao sporazum o policijskoj suradnji, za koji smatra da predstavlja formalno pravni okvir za uspješnu suradnju. "Tada smo najavili da ćemo, uz formalni sporazum, zajedno raditi na postizanju konstantne suradnje koja neće zavisiti od političkih odnosa, trenutne situacije i izjava političara", kazao je Karamarko i dodao da je njihova odgovornost da se na kvalitetan način uključe u borbu s pojavom internacionalizacije organiziranog kriminala.

"Nije nam potrebna regionalna policija"

Karamarko tvrdi da osnivanje zajedničkog centra nije uvjet nametnut iz međunarodne zajednice, već je to njegova i Dačićeva inicijativa. Bio bi jako sretan kada bi se centru priključile i druge zemlje jugoistočne Europe, s obzirom na to da "kriminalne grupe svoje djelovanje proširuju na cijelu regiju". "Ovu ideju predstavili smo i drugim kolegama u regiji na našem neformalnom ministarskom sastanku održanom u veljači ove godine u Zagrebu", kazao je Karamarko te dodao kako će središte centra biti u Beogradu, dok će na njegovom čelu biti predstavnik MUP-a.

Odbacio je mogućnost stvaranja zajedničke policije u regiji. "Nema potrebe za stvaranjem neke zajedničke policije, već treba ojačati suradnju između nacionalnih policija", kazao je Karamarko.

Pročitajte više