Karlovac subvencionira uslužne djelatnosti u prilagodbi novim uvjetima

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

GRAD Karlovac subvencionirat će s 500.000 kuna uslužnim i drugim poslovnim subjektima kojima je bio zabranjen rad troškove prilagodbe novim protuepidemijskim uvjetima te će se odreći oko milijun kuna s osnove komunalne naknade za travanj i svibanj.

Zbog zabrane rada uzrokovane pandemijom, jednokratno će se u iznosu do 5000 kuna tim subjektima priznati troškovi poput izrade zaštitnih pregrada, nabave zaštitnih maski, odijela za osoblje, jednokratnih ručnika i sredstava za dezinfekciju. Novac će se dodjeljivati na temelju objavljenoga javnog poziva, namjenski i po računima, a osigurano je pola milijuna kuna.

Uvodi se privremeni prekid plaćanja komunalija

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako smatra da je to dobro uložen novac jer među onima koji u posljednje vrijeme nisu ostvarivali prihode možda ima onih koji nemaju čime platiti prilagodbu, a Gradu će se sve to vratiti po svakom sačuvanom radnom mjestu.

Uvodi se i privremeni prekid plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj, i to za sve poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti, ali samo za one subjekte koji nisu mogli raditi, te će iznos biti oko milijun kuna.

Tijekom ožujka takva je mjera bila uvedena za sve subjekte osim banaka i trgovačkih centara, što je proračun stajalo 2,5 milijuna kuna.

Za travanj i svibanj komunalnu naknadu neće plaćati bolnice i domovi zdravlja, poduzeća komunalnog linijskog prijevoza putnika, osim taksi službi, sve prodavaonice, osim onih koje su izrijekom navedene u Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da mogu raditi.

U ugostiteljstvu to se odnosi na sve kategorije, uključujući i privatne iznajmljivače.

Uslužnim djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima mjera se odnosi na frizere, kozmetičare, brijače, pedikere, salone za masažu, saune, bazene i slično.

Komunalnu naknadu neće plaćati ni subjekti koji organiziraju natjecanja i treninge, teretane, sportski centri, fitness i rekreacijski centri te subjekti koji održavaju dječje i druge radionice, zatim plesne škole, autoškole, škole stranih jezika i druge odgojno-obrazovne ustanove.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više