Karlovačka policija zadovoljna stanjem sigurnosti u gradu

U Karlovačkoj županiji tijekom 2003. godine počinjeno je 1971 kazneno djelo ili 0,1 posto više nego prethodne godine, a usporedni podaci govore da je stopa kriminala među najnižima u RH, izvijestila je danas karlovačka policija.

Do kraja ove godine u Karlovcu će početi funkcionirati "Policija u zajednici" s kvartovskim policajcima, a još prije toga zaživjet će projekt Komunalne prevencije, rečeno je danas u PU karlovačkoj na tiskovnoj konferenciji na temu Izvješće o radu i temeljni sigurnosni pokazatelji za 2003. godinu.

Načelnik Policijske uprave karlovačke Zvonimir Vnučec istaknuo je da je zadovoljan stanjem sigurnosti u Karlovačkoj županiji kada se usporede podaci o kretanju kriminala po županijama i zemlji u cjelini.

Na području Karlovačke županije tjekom prošle godine dogodilo se 1390 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika, u Dubrovačko neretvanskoj županiji 1400, u Zadarskoj 1800, u Šibensko-kninskoj 2200, Gradu Zagrebu 2400, a niža je stopa u Sisačko-moslavačkoj s 1100 i Vukovarsko-srijemskoj s 1360 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika.

U Karlovačkoj je županiji počinjeno ukupno1971 kazneno djelo s 911 počinitelja, s tim da je 1417 kaznenih djela razotkriveno. Tako su se u potpunosti razriješila sva tri počinjena ubojstva i oba silovanja, a od deset počinjenih razbojstava razriješena su četiri, rekao je načelnik Vnučec.

Naglasio je također da je državno odvjetništvo, od ukupno 1900 prijavljenih, odbacila 110 kaznenih djela, bilo zbog objektivnih okolnosti - poput nalaza vještaka ili svrhovitosti suđenja maloljetnicima koji se nisu ranije ogriješili o zakon, bilo zbog nedostatka dovoljno dokaza.

Novinari su pitali zbog koje od tih okolnosti je odbačena kaznena prijava protiv ministra Branka Vukelića u predmetu Kaufland, na što je načelnik Vnučec rekao da je prijava podignuta na temelju prikupljenih materijalnih dokaza i izjava svjedoka, ali da je "Općinsko državno odvjetništvo istu stvar sagledalo drukčijim očima i zaključilo da nema kaznenog djela".

(Hina) xvhor yln

Pročitajte više