Katarina Peović: Hrvatska je danas kao Kosovo u Jugoslaviji kad mu se slala pomoć

Screenshot: HRT

"KAKAV je proračun za iduću godinu? Zašto je za zdravstvo predviđeno 4 milijarde kuna manje? Hoćemo li ostvariti rast BDP-a od gotovo 9%? Kolika će biti inflacija i što će se događati s cijenom hrane i energenata?" pitanja su na koja su večerašnji gosti Otvorenog na HRT-u pokušali dati odgovor.

Gosti Otvorenog bili su HDZ-ov Marko Pavić, SDP-ova Mirela Ahmetović, Katarina Peović iz Radničke fronte te HSLS-ov Dario Hrebak.

Emisiju je vodio Mislav Togonal.

HDZ-ov Pavić: Ako bude potrebe za većim izdavanjima za zdravstvo, to će se osigurati

"Prva je stvar da je proračun rađen na projekcijama da ćemo imati 9% rasta BDP-a. Taj proračun za zdravstvo je za 700 milijuna kuna veći u odnosu na 2020., kada je isto bio covid. Sve su to rezultati rada vlade", istaknuo je Marko Pavić iz redova HDZ-a. 

Vjeruje da će u sljedećoj godini biti dobar rast, da će biti sredstva za razvoj i za borbu s covidom te da ćemo ući u Eurozonu i osigurati daljnje integracije. Kada se gleda proračun za zdravstvo, kaže da se očekuje racionalizacija.

"Ako bude potrebe za većim izdavanjima za zdravstvo, to će se osigurati", dodaje.

"Kakav je proračun za 2022., najbolje govori činjenica da ovdje u studiju nema ministra Marića", ističe Mirela Ahmetović iz SDP-a.

"Žao mi je što nema ministra Marića da obrani ovakvu ludost od proračuna", dodaje. 

Ahmetović HDZ-ovom Paviću: Njegovo znanje o EU fondovima se može iščitati iz toga da više nije ministar tog resora

Iz Fonda za solidarnost je dobila 5 milijardi kuna, a uspjela je povući samo 43 milijuna.

"Imamo još šest mjeseci da povučemo 99% sredstava."

Pavić dodaje da Ahmetović ne razumije europske fondove.

"Trošak se knjiži u onoj godini kada nastane, a novac stigne u godini kad Bruxelles nama vrati sredstva."

Ona odgovara da se znanje Pavića o europskim fondovima može iščitati iz toga da više nije ministar u tom resoru. 

"Ne pokušavajte glumiti i obmanjivati javnost, nego govorite o brojkama. Ministar Marić zato i nije ovdje", dodaje. 

Hrebak: Hrvatska je mali brodić u velikom oceanu koji živi nemirno

Dario Hrebak iz HSLS-a kaže da je Hrvatska "mali brodić u velikom oceanu koji živi nemirno".

"Nismo nikakav otok, živimo u turbulentnom vremenu. Proračun je za mene umjereno realan. Ministar Marić je pokazao da zna s financijama, da nam je stabilizirao brojke. Vanjske financijske agencije na nas gledaju kao ozbiljnu zemlju s uređenim financijama.

Dobro je da je dostupnost europskog novca ovdje, mislim da smo dobri u povlačenju. Mogli bismo biti i bolji. Kako dolazimo do kraja 2023., mislim da ćemo biti otprilike na nuli.

Mislim da ćemo povući sve što smo ugovorili. Nama će se povijesno dogoditi da ćemo imati 186 milijardi kuna europskog novca na raspolaganju. Slažem se s kolegicom Ahmetović da trebamo upregnuti sve da taj novac iskoristimo", rekao je Hrebak.

Peović: Hrvatska je kao Kosovo u bivšoj Jugoslaviji, siromašna država kojoj se šalje pomoć

Katarina Peović iz Radničke fronte kaže da se neprestano slušaju brojke o rastu BDP-a, rastu izvoza, investicija i plaća, ali i dodaje sljedeće. 

"To je teška statistička manipulacija. Kada govorimo rastu BDP-a, nikada ne govorite da u zadnjih 9 godina naš BDP raste najsporije po glavi stanovnika u odnosu na ostale u Europi. Kada govorimo o izvozu, ne govorite o strukturi izvoza, a tu se radi većinom o turizmu. Ne govorimo o izvozu industrije, zatvaramo Brodarski institut i one institucije koje bi nam mogle pomoći da imamo visokosofisticirani izvozni proizvod", kaže.

Potom je odgovorila HDZ-ovom Paviću.

"Naše investicije ne dosežu onu predkriznu 2008. godinu. Kad govorite o europskim sredstvima, imamo na raspolaganju više sredstava nego u prošlom razdoblju jer smo najsiromašniji u Europi. Mi smo treća najsiromašnija zemlja u Europi. To vam je onaj status Kosova u bivšoj Jugoslaviji kad smo slali pomoć u nerazvijene zemlje. Mi smo na toj razini. Mi smo osma zemlja u EU po siromaštvu i socijalnoj deprivaciji", rekla je.

"Umjesto u zdravstvo, ulažemo u obranu. Izgleda da nam je problem novi rat"

Danas je u saboru rekla da HDZ manipulira statističkim podacima o BDP-u. To je ponovila.

"Iz dana u dan slušamo vaše statističke manipulacije, na koje stvarno treba početi odgovarati. Vaš proračun je proračun totalne iluzije. Po njemu se čini da smo koronu pobijedili. Ovaj proračun izgleda kao da nema pandemije. Znate što nam je problem? Izgleda da nam je problem novi rat", rekla je Peović.

"Kupili smo Rafalee jer su nam oni navodno ulaznica u Schengen"

Peović se osvrnula i na kupovinu Rafalea.

"Mi, umjesto da ulažemo u zdravstvo, ulažemo u obranu. Dvije milijarde kuna i nešto više u odnosu na prošli proračun. Izdvajat ćemo svake godine taj iznos u borbene avione, koje realno ne trebamo, ali treba reći zašto smo ih kupili - kupili smo ih jer nam je to navodno ulaznica u Schengen", dodala je Peović.

Govoreći o uvođenju eura, kaže da to ne bi trebalo napraviti. 

"Ako dođemo u poziciju da zemlju vodi neka progresivna vlada, ona će izgubiti i zadnju polugu te autonomne i monetarne politike", rekla je.

"Ako govorimo o avionima, prestanite obmanjivati javnost, govoriti koliko se moglo napraviti vrtića i škola. Odgovor je nula. Mi smo članica NATO-a i moramo 2% BDP-a ulagati u obranu. Vi zagovarate zapravo da izađemo iz NATO-a, a onda će pasti kreditni rejting, doći će do pada sigurnost i svega. To je vaša politika."

"Nije obveza Hrvatske da dosegne 2%", ističe Peović, dodajući da se radi o preporuci. 

"Mislim da nećemo nešto posebno izgubiti što se tiče prelaska na euro. Hrvatska može imati samo koristi, pogotovo izvoznici. Na mikrorazini od nekoliko godina sigurno će biti turbulencija. S druge strane, kada se to stabilizira, ja ne vidim da u, primjerice, Sloveniji postoje neki problemi zbog uvođenja eura", ističe Hrebak.

Pročitajte više