Katastrofalno stanje njemačkih šuma

NJEMAČKE šume su u katastrofalnom stanju, a gotovo tri četvrtine stabala je bolesno čime je premašen negativan rekord s početka devedesetih, priopćila je njemačka ministrica poljoprivrede Renate Kuenast (Zeleni) u srijedu prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća o stanju njemačkih šuma.

Posebice ugrožena su stabla bukve, ali i hrasta i smreke. Kao jedan od glavnih uzroka Kuenast je navela ekstremno toplo ljeto 2003. ali i gomilu nataloženih štetnih tvari u zemljištu. On je je apelirala na njemačke građane i industriju na odgovorniji odnos prema okolišu. "Ono što učinimo danas će za 10 - 20 godina pomoći našim šumama", zaključila je Kuenast.

Kao primjere za odgovorno ponašanje ministrica poljoprivrede je navela štednju energije, vožnju automobila sa smanjenom emisijom štetnih plinova te konzumaciju bio-prehrambenih proizvoda koji su proizvedeni bez upotrebe dušičnih umjetnih gnojiva.

Kuenast je dušik, pored prometnog zagađenja, proglasila najvećim neprijateljem okoliša. Ona je istovremeno optužila demokršćansku oporbu da blokira zakonske mjere koje bi pridonjele boljoj zaštiti okoliša i šuma ali je isto tako navela da je njezina stranka Zelenih, otkako je došla na vlast, ipak uspjela znatno poboljšati situaciju glede zaštite okoliša.

Pročitajte više