Katavić priznao da je krivotvorio putovnice Gotovini i Petraču; ustvrdio da "iza svega stoji" Gotovinin odvjetnik

ODVJETNIK Marijan Pedišić i umirovljeni policajac Salih Fazlić odbacili su povezanost s krivotvorenjem putovnice odbjeglom generalu Anti Gotovini, dok je osumnjičeni Franjo Katavić istražnom sucu priznao to kazneno djelo te dodao da je krivotvorio putovnicu i odbjeglom Hrvoju Petraču.

Na ponovnom saslušanju pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem, na koje je doveden iz pritvora, Katavić je priznao da je krivotvorio putovnicu ne samo Gotovini nego i Hrvoju Petraču, za kojim se traga jer je osuđen zbog umiješanosti u otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, doznaje se od izvora sa zagrebačkog Županijskog suda koji je želio ostati neimenovan.

No, kako krivotvorenje Petračeve putovnice nije predmet istražnih radnji taj dio Katavićevog iskaza nije uzet u obzir.

Katavić je pred istražnim sucem izjavio da je krivotvorenu putovnicu za Gotovinu naručio Fazlić te da iza svega stoji odvjetnik Pedišić, kojega on osobno ne zna. Za Fazlića je rekao da ga poznaje kao krim policajca te da mu je on dostavio dvije Gotovinine fotografije, a kasnije i preuzeo krivotvorenu putovnicu, doznaje se od neimenovanog izvora.

U ovom predmetu, kako se doznaje, nema materijalnih dokaza pa je priznanje nekog od osumnjičenih jedino na čemu državno odvjetništvo može temeljiti eventualni optužni prijedlog.

Pedišić i Fazlić, koje tužiteljstvo tereti da su Katavića poticali na krivotvorenje Gotovinine putovnice i time pomogli počinitelju (Gotovini) nakon izvršenja kaznenog djela, danas su odbacili sve za što ih se sumnjiči.

"Navodi iz kaznene prijave apsolutno nisu istiniti, a detalje obrane iznio sam istražnom sucu", izjavio je Pedišić izlazeći iz zgrade Županijskog suda. Pojedinosti svog iskaza nije želio otkriti, rekavši da je to stvar suda te da je sud jedino mjesto gdje se o tome može govoriti. Kazao je da mu istražni sudac nije predočio nikakve dokaze protiv njega niti ga upoznao na osnovu čega je prijava protiv njega sastavljena. Dodao je da ne zna što je Katavić izjavio na ponovnom saslušanju. Pedišić je inače član odvjetničkog tima generala Gotovine.

Fazlićev odvjetnik Rajko Čogurić kazao je da je njegov branjenik porekao izvršenje djela za koje ga se tereti. "S indignacijom je odbio navode u zahtjevu za provođenje istražnih radnji", kazao Čogurić, dodajući da Fazlić nema nikakve veze s drugom dvojicom osumnjičenika.

Istražni sudac Posavec kazao je da su današnjim ispitivanjem trojice osumnjičenika završene istražne radnje te da cijeli slučaj ide na državno odvjetništvo koje treba podnijeti optužni prijedlog ili odbaciti kaznenu prijavu.

Pročitajte više