Katsav poziva Palestince na prekid nasilja i provedbu smjernica

IZRAELSKIdnik Moshe Katsav pozvao je Palestince u petak da okončaju nasilje te je ponovio poziv izraelskog premijera Ariela Sharona na napredak u provedbi mirovnog plana "smjernica".

Sharon je u četvrtak uputio ultimatum Palestincima izjavivši da će Izrael pojačati podjelu negirajući im zemlju koju žele osim ako u nekoliko mjeseci ne bude ostvaren napredak u provedbi "smjernica".

Izraelski je premijer istaknuo kako je izraelska država za provedbu "smjernica", ali da će Palestincima dati samo nekoliko mjeseci da iskorijene terorističke skupine i da okončaju tri godine nasilja, dok Izrael ne počne poduzimati jednostrane mjere da zajamči svoju sigurnost.

"Premijer je jučer kazao da ne možemo čekati vječno", kazao je Katsav, koji se nalazi u posjetu Pekingu.

"Moramo učiniti nešto i prekinuti krvoproliće nad nama. Pozivamo palestinsko vodstvo da odmah zaustavi nasilje, obnovi mirovne pregovore također odmah i počne provoditi "smjernice" što je prije moguće- sutra ujutro, večeras", dodao je.

"Sinoćnja najava izraelskog premijera nije izraz odbijanja ili oklijevanja što se tiče "smjernica". Palestinski premijer nije učinio dosta da zaustavi nasilje ili terorizam. Mora učiniti nešto da stvori pozitivno ozračje kako bi otvorio mogućnost za pregovore", rekao je Katsav.

(Hina) bis sd

Pročitajte više