KAY TRAŽI DA ICTY ISPRAVI GREŠKU S MILOŠEVIĆEM

Odluka Haškog suda (ICTY) da bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću postavi branitelja po službenoj dužnosti "pogrešna je i nerazborita" i treba je ispraviti poštujući njegovo pravo da se brani sam, ocijenio je u žalbi Miloševićev nametnuti branitelj Steven Kay. L



Britanski odvjetnik, kojeg je sud imenovao početkom rujna, smatra da je raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Patricka Robinsona pogrešno tumačilo propise procijenivši kako je potreba da se suđenje nastavi važnija od "punog poštivanja" Miloševićevog prava da se brani sam.

Za Kayja, koji je od 2002. bio uključen u proces kao "prijatelj suda", nerazborito je što je raspravno vijeće Miloševića proglasilo zdravstveno nesposobnim da se brani sam, bez utvrđivanja njegove opće sposobnosti da mu se sudi.

Kay u žalbi dovodi u pitanje i odbijanje Miloševićevog zahtjeva da ga pregleda širi liječnički konzilij, kao i činjenicu da je navedena odluka donesna na temelju nalaza koji nisu bili novi.

U podnesku o kojem će odlučivati Žalbeno vijeće ICTY-a, Kay također podsjeća da su se suci oglušili na njegova upozorenja da Milošević neće surađivati s postavljenim braniteljem, kao i i prijedlog da se imenuje "stand by" branitelj koji bi po potrebi pomagao optuženom. Sada traži ponovno razmatranje tih prijedloga.

Suđenje Miloševiću trenutačno je u prekidu, a trebalo bi se nastaviti 12. listopada. Kay je u prva dva tjedna dokaznog postupka ispitao tri svjedoka obrane, a nakon toga se morao suočiti s bojkotom svjedoka jer su deseci njih odustali od dolaska u Haag prosvjedujući što je Miloševiću oduzeto pravo da se brani sam.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ optužen je u 66 točaka za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

Prvo međunarodno suđenje jednom šefu države optuženom za ratne zločine traje od 12. veljače 2002. a zbog Miloševićeve je hipertenzije i srčanih tegoba prekidano u 14 navrata, posljednji puta na pet mjeseci.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više