Kaznene prijave protiv Bagića i Tureka stigle u tužiteljstvo

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je danas zaprimilo kaznene prijave protiv bivšeg tajnika Ureda predsjednika RH Željka Bagića i bivšeg ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) Franje Tureka.

"Nakon ocjene navoda kaznenih prijava i dostavljene dokumentacije koja nosi oznaku Državna tajna, donijet će se odgovarajuće državnoodvjetničke odluke", stoji u priopćenju zamjenice županijskog državnog odvjetnika Višnje Lončar koja obavlja poslove županijskog državnog odvjetnika.

Navodeći samo inicijale dvojice prijavljenih, u tužiteljstvu kažu da je zagrebačka kriminalistička policija Tureka kazneno prijavila zbog zlouporabe položaja i ovlasti te neovlaštenog snimanja i prisluškivanja koje je navodno počinio kao službena osoba u obavljanju službe. Bagić je prijavljen da je državnu tajnu koja mu je povjerena učinio dostupnom neovlaštenoj osobi.

U priopćenju se ne navode druge pojedinosti iz kaznenih prijava.

Prema Kaznenom zakonu za zlouporabu položaja i ovlasti moguća je novčana ili zatvorska kazna do tri godine, a za neovlašteno snimanje i prisluškivanje koje počini službena osoba u obavljanju službe od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Za odavanje državne tajne neovlaštenoj osobi moguća je kazna zatvora od jedne do pet godina.


Pročitajte više