KĆI ORSONA WELLESA PRODAJE OČEV OSCAR

Kći američkog filmskog redatelja i glumca Orsona Wellesa namjerava prodati očev Oscar, koji je osvojio za film "Građanin Kane", nakon što je sud u Los Angelesu odlučio da kipić pripada upravo njoj.

Beatrice Welles bila je u sporu s Američkom akademijom filmskih znanosti i umjetnosti oko vlasništva nad Oscarom, koji je Welles osvojio 1942. za najbolji scenarij.

Akademija tvrdi da ima pravo prvokupa za iznos od jednog dolara ako dobitnik Oscara ili netko od nasljednika želi prodati pozlaćeni kipić.

Welles namjerava Oscara prodati na dražbi, no Akademija je najavila žalbu.

Prema navodima suda, Welles ima neograničeno pravo vlasništva nad originalnim Oscarom i može s njim raditi što god želi, objavljeno je u ponedjeljak.

"Akademija je oduvijek znala da nema pravo na Wellesova Oscara", izjavio je odvjetnik Beatrice Welles Steven Ames Brown.

Odvjetnik David Quinto, koji zastupa Akademiju, uvjeren je da kći Orsona Wellesa razumije kako Akademija želi spriječiti prodaju Oscara da nagrada ne postane "komercijalni proizvod".

Kipić o kojem je riječ smatrao se izgubljenim i Welles je čak dobila zamjenski 1988. godine i tada je potpisala ugovor s Akademijom vezan uz moguću prodaju kopije Oscara.

No 1994. pronađen je original kad je snimatelj koji je radio s Orsonom Wellesom kipić prodao tvrtki Bay Holdings za 50.000 dolara.

Kći je uspjela spriječiti daljnju prodaju putem aukcijske kuće Sotheby's i Oscar joj je vraćen, a zatim je ona sama pokušala prodati Oscara na dražbi, no Akademija je tražila da poštuje ugovor, iako se ugovor odnosio na kopiju, a ne na originalni kipić, u čemu ju je podržao i sud.

U prošlosti je Akademija sprečavala prodaju Oscara koje su osvojili Clark Gable i ostali.

No 1999. Michael Jackson je za 1,54 milijuna dolara kupio Oscara za najbolji film dodijeljena filmu "Prohujalo s vihorom".

Orson Welles je osvojio samo jednog Oscara i to za najbolji originalni scenarij za "Građanina Kanea", film koji je 1941. ujedno režirao i glumio u njemu. Djelo je te godine imalo četiri nominacije - za najbolji originalni scenarij (koju je dijelio s Hermanom J. Mankiewieczom), najboljeg glumca, najboljeg redatelja i najbolji film. Redateljev film "Veličanstveni Ambersonovi" sljedeće je godine ponovno nominiran u kategoriji najboljeg filma, ali Oscara nije dobio.

(Hina) xdš ybnš

Pročitajte više