KFOR na kosovsku policiju prenosi ovlasti kontrole granice s Albanijom

NAJVIŠI dužnosnici KFOR-a najavili su da će 28. travnja na kosovsku policiju prenijeti dio kompetencija za kontrolu granice između Kosova i Albanije, čime se nakon punih 11 godina postupno počinju prenositi ovlasti s KFOR-a na kosovska tijela vlasti.

Kako prenosi Deutsche Welle, zapovjednik KFOR-a, njemački general Markus Bentler, izjavio je da se proces predaje nadležnosti neće obaviti preko noći već postupno, korak po korak, s pažljivim procjenama. Bentler pritom nije htio odgovarati na pitanje hoće li ubrzo kosovska policija preuzeti kontrolu i nad graničnim pojasom prema Srbiji. Samo je diplomatski izjavio da KFOR "blisko surađuje sa svojim srpskim partnerom na drugoj strani kako bi se očuvala sigurnost tog dijela graničnog područja". Granica s Albanijom duga je oko 114 kilometara i nalazi se u južnoj i zapadnoj zoni odgovornosti KFOR-a pod njemačkim i talijanskim zapovjedništvom.

Stanovništvo sumnjičavo oko sposobnosti kosovske policije da čuva granicu s Albanijom
 
Glasnogovornik kosovske policije Arber Beka izjavio je da su spremni preuzeti obvezu koju su u prethodnih skoro jedanaest godina izvršavali pripadnici KFOR-a. "Mi ovo shvaćamo kao povjerenje od strane mirovnih snaga u kapacitete i spremnost policije Kosova da preuzme i zelenu liniju s Albanijom, do kraja ove godine i granicu s Makedonijom, a početkom iduće godine možda i s Crnom Gorom" kazao je Beka, izrazivši spremnost za isti proces i s granicom prema Republici Srbiji. No priznao je da bi ovom posljednjem ipak trebao prethoditi "politički proces" .

Kako prenosi Deutsche Welle, građani albanske nacionalnosti uglavnom pozdravljaju ovaj korak iako u nekim naseljima još uvijek više vjeruju KFOR-u nego kosovskoj policiji. Stanovnik Kruševa Hajradin Toro kaže kako "ni sam ne zna koliko su kosovski policajci spremni zamijeniti KFOR" te da misli kako bi "trebalo poduzeti nešto jače", a njegov rođak Djeljilj Toro objašnjava kako su sada, od kada se KFOR povukao iz Kruševa, puno jače mjere predostrožnosti. "Noćni život se završava negdje oko osam, devet sati, a kada je KFOR bio ovdje stacioniran, Kruševo je živjelo i do 24 sata, i kasnije. Osjećala se veća sigurnost", objasnio je Toro.

Pročitajte više