Kickboksač, odvjetnik iz Mostara i uhljeb. Ovo su DP-ovi ministri

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Domovinski pokret u novoj vladi ima tri ministra. To su Ante Šušnjar, ministar gospodarstva, Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva, i Josip Dabro, ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva. 

Dvojica, Šipić i Dabro, bivši su HDZ-ovci. 

Odvjetnik bez političkog iskustva

Novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u vladu ulazi kao odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., a za razliku od ostale dvojice ministara iz Domovinskog pokreta, nema političkog iskustva izuzev stranačkih pozicija.

Član je Domovinskog pokreta od njegova nastanka 2020. godine. U istoj stranci trenutno obnaša funkcije člana predsjedništva, Domovinskog odbora i Suda časti.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2006. godine. Pravosudni ispit položio je 2009. godine, a godinu dana poslije upisan je u imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore. Pored odvjetničkih poslova, od 2020. godine obavlja i poslove stečajnog upravitelja.

Bavi se uglavnom trgovačkim i radnim pravom

Svoju profesionalnu karijeru novi je ministar započeo kao odvjetnički vježbenik u odvjetničkom društvu Bogdanović, Doliči & partneri d.o.o., u kojem se pretežno bavio zastupanjem inozemnih klijenata u području korporativnog prava, bankarskog i financijskog prava, vlasničkopravnih odnosa i rješavanja sporova.

Od 2010. do 2012. radi kao samostalan odvjetnik, a od 2012. je odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu Potočnjak & Šušnjar d.o.o., koje zastupa domaće klijente pretežno u području trgovačkog prava i prava društava, radnoga prava, transakcija s nekretninama te rješavanja sporova i arbitraža.

Kako se navodi u životopisu, polaznik je predavanja, radionica i seminara radi trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori i stečajnih upravitelja pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ante Šušnjar rođen je 1983. godine u Mostaru. Oženjen je, ima dva sina i kćer. Govori engleski jezik i služi se njemačkim jezikom.

Bivši HDZ-ovac #1

Na čelu Ministarstva demografije i useljeništva bit će Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja do 2021. godine, koji iza sebe ima jedan mandat saborskog zastupnika, od 2016. do 2020. godine, a trenutno je predsjednik Gradskog vijeća u Trilju i član predsjedništva Domovinskog pokreta.

U političku arenu Šipić ulazi 2001. kao gradski vijećnik na listi HDZ-a. Četiri godine kasnije obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika, dok gradonačelnik Trilja postaje 2008. godine. Na istu će poziciju biti biran tri puta, posljednji put 2017.

Od 2016. do 2020. godine bio je HDZ-ov zastupnik u devetom sazivu Hrvatskoga sabora te član četiriju saborskih odbora. S HDZ-om se razišao 2021., uoči lokalnih izbora, kada ga je stranka odbila podržati kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu.

Napustio HDZ jer ga nije htio podržati kao kandidata za gradonačelnika

Zbog toga je na te izbore izašao s nezavisnom listom, s kojom je osvojio pet mandata u Gradskom vijeću i poziciju predsjednika, zahvaljujući podršci Mostovih vijećnika.

Novi saborski mandat dobio je na zadnjim parlamentarnim izborima, na kojima je izabran kao kandidat Domovinskoga pokreta u devetoj izbornoj jedinici. Također, član je predsjedništva Domovinskog pokreta i potpredsjednik Splitsko-dalmatinske županijske organizacije. 

Ivan Šipić rođen je 1974. godine u Sinju, po zanimanju je diplomirani teolog. Svoj radni vijek započeo je kao vjeroučitelj 2000. godine, radio je u nekoliko osnovnih škola na području Cetinskoga kraja. Oženjen je i otac dvojice sinova. 

Bivši HDZ-ovac #2

Ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Josip Dabro magistar je kineziologije, trenutno obnaša dužnosti glavnog tajnika Domovinskog pokreta i upravitelja zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, a preuzimanje ministarstva bit će mu prva politička funkcija na nacionalnoj razini. 

Prije dolaska u Banske dvore Dabro je obnašao funkcije na razini lokalne samouprave. Od 2008. do 2017. godine bio je stručni suradnik za poslove komunalnog gospodarstva u Gradu Otoku, a 2017. godine odlazi na poziciju zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije. Uz to, tri je puta biran za vijećnika županijske skupštine.

Domovinskom pokretu pristupa u lipnju 2021., a u studenom iste godine postaje tajnik za članstvo i koordinaciju ustrojstvenih oblika. Funkciju glavnog tajnika stranke preuzeo je 2023., na kojoj je ostao do danas.

Osim što je glavni tajnik DP-a, Dabro je od 2020. godine upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja se bavi provođenjem humanitarnih aktivnosti za bolesne, starije i nemoćne osobe, djecu predškolske dobi, učenike, studente i druge osobe. Također, od 2021. radi i kao asistent voditelja unaprjeđenja prodaje u tvrtki Filir d.o.o, tvrtki za trgovine i usluge iz Vukovara. Prije toga, od 2017. do 2021. godine, bio je član upravnog odbora u Drvnom klasteru - Slavonski hrast.

Dabro je dugogodišnji kickboksač

Političku karijeru počeo je u HDZ-u, gdje je najprije vodio gradsku, pa zatim županijsku organizaciju Mladeži HDZ-a. 2016. izabran je za predsjednika HDZ-a Grada Otoka, na toj poziciji ostaje do 2018. godine.

Kada je riječ o obrazovanju, novi ministar je magistar kineziologije, magistrirao je na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku. Prije toga završio je preddiplomski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema srednjoškolskom obrazovanju, Dabro je građevinski tehničar, završio je Tehničku školu Ruđer Bošković u Vinkovcima.

Novi član vlade je dugogodišnji amaterski i profesionalni sportaš u kickboksu. Osim što je bio dugogodišnji predsjednik i trener u kickboxing klubu Otok, od 2007. do 2017. godine bio je član stožera hrvatske kickboxing reprezentacije, dok je na mjestu člana Izvršnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza bio od 2014. do 2018. godine.

Rođen je u Beogradu 1983. godine, oženjen je i ima troje djece.

Pročitajte više