VIDEO Održan prvi sastanak Kim Jong-una i kineskog predsjednika

Screenshot: YouTube
 
SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-un sastao se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom tijekom iznenadnog posjeta Pekingu ovog tjedna, prvog Kimovog posjeta drugoj državi od kada je došao na vlast 2011., piše CNN.
 
"Kim Jong-un je otputovao u Peking jer je želio osobno obavijestiti kineskog predsjednika o vrlo brzim diplomatskim promjenama na Korejskom poluotoku u posljednjim tjednima", objavila je kineska agencija Xinhua.
 
Posjet Kini je velika promjena za Kima i čini se da se njime želi predstaviti kao vođa koji traži mirna rješenja krize na Korejskom poluotoku, za razliku od prošle godine, kada je razbjesnio međunarodnu zajednicu nizom raketnih i nuklearnih testova.
 
 
Izrazio želju za mirom i stabilnosti na Korejskom poluotoku
 
Tajnoviti posjet Kini je prvi od tri potencijalna sastanka sjevernokorejskog vođe s nekima od najmoćnijih svjetskih čelnika. Sljedećeg mjeseca trebao bi se sastati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, a i Donald Trump prihvatio je sastanak s Kimom.
 
Kim Jong-un je na sastanku ponovio da je "predan denuklearizaciji Korejskog poluotoka". U pismu je pozvao kineskog predsjednika u posjet Pjongjangu te izrazio želju za "novom erom bilateralnih odnosa".
 
"U ovo proljeće puno sreće i nade vjerujem da će moj prvi sastanak sa Xijem Jinpingom uroditi plodom našeg prijateljstva te omogućiti postizanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku", rekao je Kim. 
 
"Predanost denuklearizaciji poluotoka"
 
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je izjavu Kima koji je rekao Xiju da se situacija na Korejskom poluotoku počinje poboljšavati jer je Sjeverna Koreja preuzela inicijativu da ublaži napetosti i iznijela je prijedloge za mirovne pregovore.
 
"Naše je dosljedno stajalište predanost denuklearizaciji poluotoka u skladu sa željom pokojnog predsjednika Kim Il-sunga i pokojnog Kim Jong-ila", rekao je Kim Jong-un.
 
"Pitanje denuklearizacije Korejskog poluotoka može se riješiti ako Južna Koreja i SAD odgovore dobrom voljom na naše napore, stvore ozračje mira i stabilnosti istodobno poduzimajući postupne i usklađene mjere za ostvarenje mira", kazao je sjevernokorejski čelnik.
 
Kina je brifirala Trumpa o Kimovom posjetu i ta je komunikacija uključivala Xijevu osobnu poruku američkom predsjedniku, priopćila je Bijela kuća.

Pročitajte više