Kina zabranila uvoz mesa iz Kanade

Ilustracija: EPA

KINA je obustavila uvoz svinjetine i govedine iz Kanade zbog lažiranih izvoznih certifikata, objavile su jučer kanadske vlasti.

Pronađeni tragovi zabranjenog aditiva

Zabrana, koja je stupila na snagu od sinoć u Ottawi, uzrokovana je lažnim certifikatom o kakvoći svinjetine, poručili su iz Kanadskog vijeća za mesne proizvode.

"Trenutno je nejasno zašto su i proizvodi od govedine zabranjeni", kazalo je Vijeće, dodajući da je kanadska vlada zatražila očitovanje kineskih službenika.

Novinska agencija Xinhua objavila je 18. lipnja da su carinske službe u istočnom kineskom gradu Nanjingu pronašle tragove raktopamina, aditiva u hrani koji je zabranjen u mnogim zemljama svijeta, i to u svinjskim proizvodima iz kanadske kompanije Frigo Royal.

Glasnogovornik kineske ambasade u Kanadi danas je rekao da je Kina, nakon pronalaska ostataka raktopamina, "hitno zabranila svinjske proizvode svih kompanija sudionica u poslovanju" te traži da Kanada provede istragu.

Raktopamin u završnim fazama tova rezultira povećanjem tjelesne težine i količine krtog svinjskog mesa te smanjenjem količine masti, no, prema nekim podacima, može imati štetne posljedice po zdravlje ljudi. U Europskoj uniji je zabranjena primjena svih tvari s anaboličkim učinkom na farmskim životinjama, a time i raktopamina, navodi Hrvatski veterinarski institut.

Najlošiji odnosi Kanade i Kine

Zabrana mesnih proizvoda dolazi u vrijeme najlošijih odnosa Kanade i Kine, nakon što je Ottawa uhitila direktoricu Huaweija Weng Wanzhou u prosincu zbog zahtjeva za izručenjem Sjedinjenih Američkih Država.

Kina je pritvorila Kanađane Michaela Kovriga i Michaela Spavora u navodnom osvetničkom potezu.

Kina je Kanadi drugo najveće tržište za izvoz svinjskih proizvoda te peto najveće tržište za govedinu.

Pročitajte više