Kineski predsjednik pohvalio uspjeh Makaoa

KINESKI predsjednik Hu Jintao čestitao je u ponedjeljak Makaou uspjeh u ujedinjenju prema formuli "jedna zemlja, dva sustava", dok je vladu Hongkonga ukorio rekavši da joj je potrebna učinkovitija administracija.

Hu je u posjetu bivšoj portugalskoj koloniji Makao povodom obilježavanja pete godišnjice njezina vraćanja u sastav Kine. Neuobičajenu javnu kritiku na račun Hong Konga Hu je izrekao tijekom susreta s honkonškim dužnosnicima u Makaou.

"Nadam se da će svi ozbiljno razmisliti o tome kroz što je Hong Kong prošao dok je provodio formulu jedna zemlja, dva sustava otkad se vratio matičnoj zemlji, da će izvući zaključke iz svog iskustva i preispitati svoje nedostatke...i podići razinu i standard učinkovitosti svoje uprave", rekao je Hu.

"Nadam se da će svi imati na umu sveukupne interese Hong Konga i da će pojačati jedinstvo i suradnju", rekao je Hu dok su honkonški čelnik Tung Chee-Hwa i njegovi ministri stajali i slušali.

Makao, kojega je Portugal 1999. godine vratio Kini nakon 449 godina kolonijalne uprave, nije iskusio političke nemire kao susjedni Hong Kong.

Hu će u ponedjeljak nazočiti inauguraciji popularnog gradonačelnika Makaoa Edmunda Hoa, kojemu je to drugi mandat te će otvoriti novi most koji spaja grad Makao s jednim od njegovih otoka.

Svečana atmosfera koja okružuje obljetnicu na Makaou u suprotnosti je s primjetnim odsustvom kineskih čelnika s prethodne dvije obljetnice povratka Hong Konga pod kineski suverenitet.

U Makaou nema prodemokratskog pokreta i vrlo je malo disidenata u toj kineskoj pokrajini koja je duhovno uvijek bila bliža matičnoj zemlji nego buntovni "veliki brat" Hong Kong.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više