Kineski predsjednik sastao se s vođom Kuomintanga

Kineski predsjednik Hu Jintao sastao se u petak s Lien Chanom, vođom glavne tajvanske oporbene stranke Kuomintang (KMT) ili Nacionalističke stranke, prvi puta nakon što su se dvije strane razišle 1949. godine, izvješćuju svjetske agencije.

Posjet Chana Pekingu predstavlja potez pomirbe između nacionalista i njihovih bivših komunističkih suparnika. Očekuje se da će Lien i Hu objaviti službeni prekid 60 godina dugog animoziteta između dvije strane, doznaje se u četvrtak iz izvora u Pekingu.

"Vaš dolazak predstavlja veliku stvar za odnose između Komunističke i Nacionalističke stranke", rekao je Hu na dočeku Liena. Lien je kazao da bi dvije strane trebale "izgraditi most kako bi se ljudi ujedinili". On je pozvao Kineze s obje strane Tajvanskog tjesnaca da "grade povjerenje" i imaju na umu "dugoročne interese kineskog naroda".

Lienova je stranka nekoć vladala cijelom Kinom ali je izgubila rat s komunistima. Peking Tajvan smatra svojim "odbjeglim" teritorijem te je zaprijetio i upotrebom sile u slučaju službenog proglašenja nezavisnosti. Lienov osmodnevni posjet dio je napora Pekinga da se suprotstavi tajvanskim pobornicima za nezavisnost, a najbolji način je, kako se smatra, jačanje veza sa strankama poput Lienove.

Ovaj je posjet u medijima već ocijenjen kao "povijesni".

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više