Kineski znanstvenici razvili masku koja detektira koronu u zraku

Ilustracija: EPA

KINESKI istraživači razvili su masku koja korisnike upozorava na izloženost koronavirusu ili gripi.

U maski se nalazi senzor

Senzor ugrađen u masku uspio je detektirati viruse covid-19, H5N1 i H1N1 u zraku u roku od deset minuta i poslati obavijesti uređaju, navodi se u studiji koju je vodilo šestero znanstvenika sa Sveučilišta Tongji u Šangaju. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Matter.

Novi uređaj, koji se nalazi izvan maske i ima punjivu litijevu bateriju, testiran je prskanjem patogena po njemu u zatvorenom prostoru. Simuliran je vjerojatni scenarij u kojem netko govori ili kašlje. Senzori su reagirali već i na tekućinu u višestruko manjoj od količine proizvedene kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

Studije: Maske smanjuju širenje virusa

"Prethodna istraživanja pokazala su da maske smanjuju širenje virusa. Zato smo željeli napraviti masku koja korisnika upozorava na prisutnost virusa u zraku", kazao je Yin Fang sa šangajskog sveučilišta i jedan od autora studije.

Istraživači kažu da je uređaj najbolje koristiti u zatvorenim prostorima, gdje je rizik od zaraze visok. Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije i na osjetljivosti uređaja koji se po potrebi može konfigurirati za različite viruse.

Pročitajte više