Kirin: Državna politika nema nikakve veze sa "slučajem Glavaš"

MINISTAR policije Ivica Kirin iznio je pojedinosti istrage o osječkim ubojstvima 1991. i 1992. te izjavio da u istrazi neće biti iznimaka, kao i da ga nije strah Branimira Glavaša.

"Mene nitko ne može uplašiti. Samo želim reći da se javni linč ne može provoditi preko sustava MUP-a i pravosuđa. Ako netko ima saznanja i dokaza da je zločine učinio Glavaš, neka ih proslijedi policiji i Državnom odvjetništvu" - rekao je Kirin u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista.

"Smatramo da je Faber u ovome trenutku zbog svojih karakteristika i policijskog iskustva osoba koja najbolje može provesti zadatku Osijeku i pomoći tamošnjoj policiji" - rekao je ministar o Vladimiru Faberu, kojeg je njegov prethodnik degradirao.

"Ja ne znam kakav je Glavašev utjecaj na policiju. Ako se ustvrdi da on na nekoga utječe, taj će biti sankcioniran." - kazao je o eventualnom smanjenju Faberovog utjecaja od strane Branimira Glavaša.

Na pitanje novinarke "Jutarnjeg" je li policija provjerila da je Fehir dostojan svjedok, Kirin nije imao komentar, ali je rekao: "Policija razgovara sa svima koji imaju bilo kakva saznanja."

"Nije točno da je istraga za ubojstva pokrenuta kako bi se HDZ s Glavašem obračunao. Svjedok zbog čijeg je iskaza istraga ponovo otvorena sam se javio i rekao što je. Na njega nitko nije vršio pritisak." - dodao je Kirin.

"Mi ne utvrđujemo tko s ikada javio. Državna politika nema s tim slučajem apsolutno nikakave veze. Za nas je on samo jedan u nizu, s tom razlikom što je medijski jako eksponiran i što se često spominje ime Braniira Glavaša" - rekao je o tome je li proces protiv Glavaša tempiran te dodao: "Vlada ima prečeg posla od obračunavanja s Glavašom.

O svom političkom uzoru Ivi Sanaderu, te o tome kako ga je slijedio, ministar policije je rekao: "Razlučio sam bitno od nebitnog. Svakom policajcu ću vratiti dignitet i podići stanje sigurnosti. policajci moraju imati osjećaj da su dio velikog tima i biti ponosni na značku koju nose. Druga je stvar to što sam obnovio zapovjedni lanac tako da se u svakom trenutku zna tko što radi za što je odgovoran."

Pročitajte više