Klestil izazvao uznemirenost zbog izjave o Schuesselu

AUSTRIJSKIi predsjednik Thomas Klestil  je izazvao je uznemirenost zbog izjave novinaru švicarskog lista "Neue Zuercher Zeitung" da bi mogao razriješiti dužnosti kancelara Wolfganga Schuessela.

Visoki dužnosnici Schuesselove konzervativne Narodne stranke izrazili su zaprepaštenost takvom predsjednikovom izjavom. Čelnik Narodne stranke u parlamentu Wilhelm Molterer zatražio je od predsjednika objašnjenje takve njegove izjave.

Švicarskom je listu Klestil spomenuo mogućnost razrješenja s dužnosti Schuessela zbog kontroverznog vladina plana o reformi mirovina. Predsjednik je istaknuo kako je on na to mjesto izabran gotovo dvotrećinskom većinom glasova stanovnika Austrije te da bi, u skladu s tim trebao predstavljati njihove interese.

Također je objasnio da, ako dođe do toga da Schuesselov postupak postane prijetnjom demokratskim interesima zemlje, njezin predsjednik ima ustavno pravo kancelara razriješiti dužnosti.

Klestil je također kazao kako je zabrinut zbog "pola stoljeća stare tradicije postojanja konsenzusa" u Austriji, budući je nedavno ta "politička i društvena harmonija" došla u "opasnost" zbog načina i akcija koje poduzima Schuesselova vlada u pogledu plana o reformi mirovina.

Nakon Klestilova povratka u Beč njegov je glasnogovornik nastojao predsjednikovu izjavu prikazati ne pretjerano važnom te je novinarima objasnio kako je predsjednik govorio tek teoretski.

Pročitajte više