Još se ne zna tko treba sanirati klizište na Pantovčaku

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nužna je sanacija klizišta koje se aktiviralo na Pantovčaku, na području predsjedničkog kompleksa, koji nije ugrožen. Sanacija bi trebala početi idući ponedjeljak, no još se ne zna tko će ju napraviti, piše HRT.

Klizište je dugo oko 400 metara, a propalo je oko metar i pol. Na tom dijelu je nasipan materijal još 60-ih godina, a struka navodi da je to jedan od mogućih uzroka aktivacije klizišta.

"Logično je da je odmakom vremena je došlo do destabilizacije takvog nasutog materijala, a i količina kiše koja je bila čitavo ovo vrijeme. Moguće je da je potres koji je bio 2020. načeo cjevovode koji su bili uz trup ceste pa su oni reagirali kasnije i 2023. pukli", govori za HRT Goran Mazija, voditelj geotehničkog katastra Grada Zagreba.

Nije prvi put da se aktiviralo ovo klizište

Na glavnom ulazu su oštećene rampa i nadstrešnica. U ponedjeljak 11. ožujka počinju pripremni radovi koji će trajati desetak dana. Potom slijedi sanacija za koju će trebati otprilike četiri mjeseca. Glavni ulaz u Ured predsjednika je premješten na Prekrižje.

"Od jučer traju izvidi na terenu kako bi se odredila veličina zahvata samog saniranja, ali isto tako i izrada projekta hitne sanacije. Podsjetimo da ovo nije prvi put da je aktivirano ovo klizište.

Ono se aktiviralo još 2020. kada je Zoran Milanović tek postao predsjednik i tada je prvi čovjek u Zagrebu za hitne situacije rekao da ne može prognozirati hoće li se vila urušiti, ali da je potrebna hitna sanacija. No glavno je pitanje zašto do dana današnjeg ta sanacija nije napravljena", izvijestila je reporterka HRT-.a.

Treba odrediti tko će sanirati klizište

Dok ne krenu radovi, na klizište će biti postavljen zaštitni najlon kako ne bi došlo do prodiranja vode s površine.

"Ovo klizište stavljeno je u katastar Grada Zagreba još 2015. godine s ostalih tisuću klizišta koja se nalaze u gradu Zagrebu, a samo ih je dvadesetak na ovom području. Struka govori kako nema opasnosti za građane, kako šteta nije velika, osim kod samog ulaza u Ured predsjednika, tako da će se vjerojatno zatvoriti ovaj glavni ulaz i pomaknut će se ulaz jedno 500 metara dalje, sa strane Prekrižja.

Danas bi se trebao održati sastanak u Uredu predsjednika gdje će se odrediti tko će sanirati klizište budući da Ministarstvo govori da to nije u njihovoj nadležnosti nego u nadležnosti Grada", izvijestila je novinarka HRT-a.

Oko 1000 klizišta postoji na području Zagreba.

Pročitajte više