Klub SDP-a: Napustili smo sabornicu zbog učestalog vrijeđanja zastupnika

SDP-ovi zastupnici napustili su jučerašnju saborsku raspravu o izmjenama Kaznenog zakona u znak prosvjeda zbog učestalih uvreda i diskvalifikacija upućenih zastupnicima, na koje predsjedavajući Ivica Kostović nije reagirao, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-ova kluba.

"Izlazili smo iz Sabornice i do sada i izlazit ćemo svaki put kada nas netko vrijeđa i diskvalificira, a na taj primitivizam nitko, pa ni predsjedavajući, ne reagira", kazala je potpredsjednica Kluba Milanka Opačić, nedopustivim ocijenivši primitivizam kod jedne skupine zastupnika.

Iako ih nije poimence navela, riječ je o nezavisnom zastupniku Ivi Lončaru koji je komunističku partiju i njezine simbole (zvijezdu, srp i čekić) nazvao zločinačkima, a Tita jednim od najvećih zločinaca u povijesti, kao i o istupu Ante Kovačevića (HKDU) koji je Mladenu Godeku (Libra) poručio da priča gluposti i budalaštine.

SDP prosvjeduje i zbog, kako kažu, izjave ministra obnove Radimira Čačića, objavljene danas u Jutarnjem listu, koji je rekao da je potpredsjednik Sabora, SDP-ovac Mato Arlović bolestan čovjek jer je s dnevnog reda saborske sjednice skinuo prijedlog zakona o brdsko-planinskim područjima.

"Žao nam je što se i ministar Čačić pridružio primitivnom načinu govora, jer sve češće gubi živce i diskvalificira ljude koji ne misle kao on", rekla je Opačić.

SDP-ovac Marin Jurjević upozorio je da je predizborna kampanja počela i sa svojim ružnim dijelom, da retorika nekih zastupnika u

Saboru "pokazuje da neki neće prezati ni od čega".

Pritom je posebno osudio tvrdnje HSLS-a da se SDP, predloživši dekriminalizaciju posjedovanja manjih količina lakih droga, dodvorava narkomanima, te optužio HSLS-ovce da žele manipulirati problemom narkomanije oko kojega bi se, kaže, trebao postići nacionalni konsenzus.

U prilog opravdanosti prekršajno sankcioniranja posjedovanja manje količine droge Jurjević je naveo da je čak 80 posto kaznenih prijava podneseno protiv konzumenata droge, a tek 18 posto protiv dilera, što, ističe, opterećuje sudstvo koje se bavi konzumentima, a ne pravim krivcima iz organiziranog kriminala.

"Ovim izmjenama KZ-a ne želi se dopustiti kriminalizacija čitave jedne generacije", rekao je Jurjević, iznijevši podatak da je, prema zadnjim ispitivanjima, čak 50 posto mladih do mature probalo marihuanu.

Pročitajte više