Koalicija HSLS/DC u predizbornoj kampanji planira utrošiti oko pet milijuna kuna

KOALICIJA HSLS/DC u predizbornoj će kampanji utrošiti oko pet milijuna kuna, a vodit će je u skladu s poštenim i oštrim političkim nadmetanjem, unatoč, kažu u koaliciji, očitom padu razine političke kulture i fair borbe u dosadašnjim nastupima pojedinih stranaka.

Predsjednik HSLS-a i nositelj koalicijske liste u 10. izbornoj jedinici Dražen Budiša je na konferenciji za novinare rekao kako je u demokratskim, ali i nedemokratskim zemljama nezamislivo da se u kampanji konkurentske stranke nazivaju lopovskima i govori da bi glasovanje za drugu opciju bilo na rubu veleizdaje.

Razgovor s pravomoćno osuđenim bivšim vlasnikom Glumina banke Markom Marčinkom u televizijskoj emisiji ocijenio je političkom manipulacijom HTV-a, nedopustivim smatrajući da se u kampanju uključuju i zatvorenici "difamirajući političare".

Budiša je odbacio napise iz ovotjednog izdanja tjednika "Nacional" o navodnoj postizbornoj koaliciji SDP-a i HDZ-a jer ostale oporbene stranke ucjenjuju HDZ kadrovskim rješenjima u novoj vlasti.

"Do ovog trenutka, a to se neće promijeniti do kraja kampanje, HSLS i DC nisu ni o čemu razgovarali s ostalim oporbenjacima, ni o programskim stavovima, niti o kadrovskim rješenjima", rekao je.

Na novinarski upit misli li da je bahato trošiti ogromne novce na kampanju uslijed teške socijalne situacije u Hrvatskoj Budiša nije konkretno odgovorio, rekavši da će koalicija utrošiti nekoliko puta manje novaca nego njihova politička konkurencija.

Potvrdio je da su HSLS i DC pregovarali sa Severinom oko njezina nastupa na dva do tri skupa, ali da do dogovora ipak nije došlo, pa će najpopularnija hrvatska pjevačica nastupati za SDP.

"Građanima možemo reći - slušajte Severinu, a glasujte za oporbu", istaknuo je Budiša.

Na upit boji li se raspršivanja glasova desnice i desnog centra, s obzirom da je SDP oko sebe okupio lijevu koaliciju, Budiša je odgovorio da se ne boji zbog niskog rejtinga tih lijevih stranaka.

Predsjednik DC-a i nositelj liste za 1. izbornu jedinicu Mate Granić izvijestio je da će koalicija od 7. do 20. studenoga održati deset predizbornih skupova u hrvatskim gradovima, prvi u Varaždinu, a posljednji u Zagrebu.

Tiskat će nove jumbo plakate, a već su snimljeni radijski i televizijski spotovi, dok će za nastupe pjevača, predvođenih Sanjom Doležal i Sandrom Bagarić, utrošiti oko 500 tisuća kuna.

Pročitajte više