Koalicijski partneri dogovorili okvirni datum: Izbori između 16. listopada i 30. studenog



"KOALICIJSKI partneri okvirno su dogovorili datum izbora prema kojima bi se vlast trebala birati najranije sredinom listopada, a najkasnije krajem studenog ove godine. Nakon što pregovori budu okončani sjest ćemo još jednom kako bi i dogovorili točan datum", potvrdio je za Index Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Pupovac: Okviran datum je tu

Kako nam je rekao riječ je o okvirnom roku u sklopu kojeg će se naći datum za održavanje izbora. Na izravan upit može li se okvirni rok za održavanje izbora možda i mijenjati slijedom nekih okolnosti kao što bi primjerice možda bilo da Hrvatska ne završi pregovore u lipnju, Pupovac je bio precizan.

"Ne! Izgledno je kako dovršavamo pregovore, a ovaj okvirni termin zapravo je, osim nas i želja HSS-a. Ako usporedite ranije izjave iz HDZ-a, posebice Jadranke Kosor tada ćete vidjeti da su oni najavili izbore u ovoj godini, a spominjao se i studeni. No, kao što sam rekao, nakon što okončamo pregovore dogovorit ćemo i precizan datum", naglasio je Pupovac na Index.

Josip Friščić iz HSS-a htio je biti tajnovit pa nam je rekao kako za sada ne postoji okvirni rok.

Friščić: Datum izbora ovisi o potpisivanju pristupnog ugovora


"Okvirnog roka nema. Sljedećeg tjedna je sastanak koalicijskih partnera na kojem će odlučiti precizan datum izbora. Okvirne datume nismo usuglašavali", rekao je Friščić podsjetivši nas na izjavu Kosor koja je nedavno naglasila kako će izbori biti u ovoj godini.

Prema Friščiću sada je "sporan" datum kada bi se trebao biti potpisan pristupni ugovor, a prema kojem bi se odredio datum izbora, ali i referenduma. U ovisnosti od potpisivanja sporazuma trebao bi se i pomicati datum izbora.

"Čekamo informaciju iz Bruxellesa", rekao je Friščić dodajući kako HSS nema posebnih želja kada bi se trebao održati referendum za ulazak Hrvatske u EU. Prema HSS-u, tako je sasvim nebitno hoće li referendum biti prije ili nakon izbora.

Predsjedniku bitan referendum, HSS-u nebitno

"Jedino će biti bitno da postoji vremenski razmak, odnosno da referendum bude najmanje mjesec dana razlike od izbora.", rekao je Friščić za Index dodajući da HSS na tome neće inzistirati.

Naglasimo i kako je predsjednik Ivo Josipović prije nekoliko dana rekao da bi bilo dobro i nužno se prije referenduma o ulasku u Europsku uniju održe parlamentarni izbori te da ostane dovoljno vremena kako bi nova ili nova stara vlada organizirala referendum neopterećena predizbornom kampanjom.

Pročitajte više