Kohezijski fondovi Europske banke za obnovu i razvoj i EU-a udružuju snage u Hrvatskoj

Foto: Hina, Na slici: Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku

POREČ će biti prvi korisnik sufinanciranja infrastrukturnih ulaganja u okviru novog zajedničkog programa Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Kohezijskih fondova EU-a.

EBRD će pružiti kredit od 4 milijuna eura komunalnom poduzeću Odvodnja d.o.o. Poreč, koje pruža usluge odvodnje i pročišćavanja na području grada i šireg gradskog područja, za potrebe izrade sveobuhvatnog plana ulaganja koji uključuje proširenje i obnovu mreže odvodnje kao i izgradnju 4 nova pročišćivača otpadnih voda na području grada, priopćeno je iz EBRD-a.

Stanovništvo na taj način dobiva novi nivo usluga. Ulaganja će nadalje omogućiti trgovačkom društvu da uskladi svoje poslovanje s regulativom EU-a. Kohezijski fondovi EU-a pružit će 49 milijuna eura za projekt. Poreč je Istarski obalni grad i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na jadranskoj obali.

Prvi komunalni projekt u sektoru odvodnje u Hrvatskoj

"Izuzetno smo zadovoljni zbog današnjeg potpisivanja novog programa. Ono je rezultat zajedničkih nastojanja lokalnih vlasti, krajnjeg korisnika, državnih tijela, EU-a i EBRD-a kako bi se povećala sveukupna apsorpcija bespovratnih sredstava EU-a i poboljšali standardi zaštite okoliša lokalnih zajednica“, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Projekt odvodnje u okviru novog zajedničkog programa Hrvatske i kohezijskih fondova EU-a (C2CF) prvi je komunalni program sufinanciranja kohezijskih fondova EU-a u sektoru odvodnje u Hrvatskoj. Ovaj projekt će se fokusirati na poduzeća za odvodnju koja dobivaju sredstva iz kohezijskih fondova EU-a. Program će osigurati potrebno sufinanciranje za provedbu EU direktive u ovom sektoru.

EBRD je kao investitor aktivan u Hrvatskoj još od stjecanja neovisnosti, te je dosad uložio oko 3,25 milijarde eura u 180 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, a osobito infrastrukturu, tvrtke, financijske institucije i energetske sektore, zaključuje se u priopćenju EBRD-a.

Pročitajte više