KOLAPS CRKVENOG BRAKA Nakon 25 godina vjeronauka u školama, Crkva priznala da je otjerala vjernike

Foto: Pixsell/Grgur Zucko

"DOGODIO se kolaps neženjenja i neudavanja, kolaps institucije braka, pa crkveni obred vjenčanja traži svega 55 posto parova, generativni kolaps je jer prosječna obitelj ima nešto više od 1,3 djeteta i četvrti kolaps su djeca opterećena razvodom i rastavom, a njih je danas u Hrvatskoj oko 200.000", rečeno je na Tjednu braka koji se održava u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, prenosi Informativna katolička agencija (IKA).

Broj brakova u crkvama smanjen za polovicu

Naime, u službenom dijelu izlaganja iznijeti su statistički podaci koji pokazuju da je u posljednjih 40 godina smanjen broj sklapanja sakramenta braka za polovicu, svaki treći brak se razvodi, u gradovima i svaki 2,5. Muškarci ulazi u brak s 31 godinom, a žene s 28 godina. Broj rođenih izvan braka se povećao za više od polovice i prvi put prešao granicu od 7000 djece, prenosi IKA.

Podsjetimo kako se prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine čak 86,2 posto Hrvata izjasnilo kao katolici, a to je vrlo čest argument kako radikalnih udruga tako i konzervativnih stranaka da se katoličke svjetonazorske vrijednosti unesu u Ustav ili u druge elemente javnog poretka. Često se i zbog brojke od 86,2 posto katolika govori o potrebi jače zaštite osjećaja vjernika u javnom prostoru. No, najnoviji podaci, prema kojima hrvatski građani sve više odbijaju crkveni brak, mogu se tumačiti kao priznanje Crkve da je od sebe otjerala vjernike, koji očito imaju sve manje povjerenja u tu instituciju i njezina pravila.

Jasno je zašto žele ozakoniti stavke katoličkog svjetonazora

Unatoč činjenici da kroz vjeronauk već 25 godina traje katolička indoktrinacija u javnim školama i vrtićima, čini se da sve manje Hrvata odlazi u Crkvu, barem što se vjenčanja tiče. Moguće je da su toj odluci "pomogli" kontroverzni medijski istupi čelnika Katoličke crkve te afere u samoj crkvi. S obzirom na te statističke podatke, prema kojima sve manje Hrvata prakticira vjeru, jasna je tako i ofenziva građanskih vjerskih udruga da se pojedine stavke katoličkog svjetonazora ozakone i tako postanu obavezne. Što je uostalom nedavno bio i referendum o braku.

No vratimo se na skup Tjedan braka u Splitu. Crkva je, naime, ponudila i neka rješenja za pitanja sve manjeg broja vjenčanja u crkvama te demografske slike Hrvatske. Predlaže se, tako, obiteljima s više djece dati popust kod kupnje automobila te povećanje mirovine (!?) jer njihova djeca zarađuju za cijelo društvo.

Kriva je lažna slika o Hrvatskoj

"Važno je probuditi domoljublje i odgovornost za zemlju u kojoj živimo, ne nasjedati na malignu medijsku kampanju koja širi defetizam i laže kako je Hrvatska najgora zemlja za život na svijetu", prenosi IKA dodajući da se predlaže da Hrvatska biskupska konferencija (HBK) osnuje tijelo - Hrvatski obiteljski institut (HOI) - koje će stalno pratiti situaciju, predlagati mjere, studijski promišljati i pronalaziti rješenja za demografske ugroze i ostale krizne situacije.

Pročitajte više