Koliko novca Vatikan zaista izdvaja za dobrotvorne svrhe?

Foto: EPA

VATIKAN godišnje prikupi preko 55 milijuna dolara donacija preko svog dobrotvornog fonda Peter's Pence, a s obzirom na to da crkveni zakon diktira papa Franjo, on može legalno koristiti novac od donacija po svom sudu.

Izvještaj Wall Street Journala otkrio je kako je samo 10 posto tih donacija iskorišteno za stvarne dobrotvorne svrhe. Prema izvještaju, dvije trećine preostalog iznosa otišlo je u rebalans unutrašnjeg budžeta Vatikana.

Ova bi vijest mogla biti alarmantna donatorima koji su dali svoje priloge kako bi se pomoglo najsiromašnijima, a ne kako bi se isplaćivao administrativni deficit Vatikana.

Dug Svete Stolice iznosi nevjerojatnih 76 milijuna dolara na budžetski proračun od 333 milijuna dolara za prošlu godinu. Ironično je da je izbor pape Franje 2013. godine ovisio upravo o pronalasku rješenja za smanjenje financijskih problema Vatikana.

Izvještaj još navodi kako je rastući dug Vatikana najvećim dijelom posljedica povećanja plaća i smanjenja investicija, kao i drugih ozbiljnih financijskih neefikasnosti.

Pročitajte više