Koliko su učenici zadovoljni školama? Najgore je u Dalmaciji i u gimnazijama

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

UČENICI sjeverozapadnih dijelova Hrvatske mnogo su zadovoljniji školama od onih na jugu, a strukovnjaci su mnogo zadovoljniji od gimnazijalaca, pokazalo je novo istraživanje koje je proveo tim Borisa Jokića iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ).

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u 59 srednjih škola među 13.300 učenika četverogodišnjih i petogodišnjih srednjoškolskih programa, podjednako strukovnih, kao i gimnazijskih, učenici su relativno zadovoljni međuljudskim odnosima, uključujući i odnos s nastavnicima, no znatno manje su zadovoljni elementima strukture sustava - opremljenošću, uvjetima rada i kurikulumom.

Da stvar bude gora, kako prolaze kroz obrazovanje, njihovo se zadovoljstvo u svim aspektima značajno smanjuje.

Najnezadovoljniji u Dalmaciji

Izrazito važan rezultat, ističu autori, predstavljaju konzistentne regionalne razlike u zadovoljstvu školom.

Najzadovoljniji su učenici iz Sjeverozapadne Hrvatske, a najmanje zadovoljstvo iskazuju učenici iz Dalmacije.

Posebno je velika razlika u zadovoljstvu opremljenošću školom i uvjetima rada. 76,6% učenika iz Sjeverozapadne Hrvatske uglavnom je ili u potpunosti zadovoljno opremljenošću i uvjetima rada u školi, dok takav osjećaj ima tek 29,9% učenika iz Dalmacije. Istovremeno 41,1% učenika iz Dalmacije uopće nije ili uglavnom nije zadovoljno opremljenošću i uvjetima rada u školi, dok je na sjeverozapadu zemlje taj postotak 5,8%.

Jokićev tim tumači da razina zadovoljstva opremljenošću i uvjetima rada u školama odgovara razlikama u ulaganjima u obrazovanje u različitim dijelovima Hrvatske. Smatraju da one već sada imaju značajne osobne i društvene posljedice u povećanju nejednakosti u sustavu odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske, što bi u budućnosti moglo još više doći do izražaja.

Uglavnom zadovoljni nastavnicima, ali ne kurikulumom

Učenici iskazuju najveću razinu zadovoljstva razredom, nakon toga ozračjem u školi i nastavnicima.

Znatno je niža razina zadovoljstva opremljenošću škole i uvjetima rada te posebno sadržajima koji se uče u školi.

 Tek 3,4% učenika odgovara da je u potpunosti zadovoljno sadržajima koje uče. Samo 14% učenika iskazuje da nije zadovoljno svojim nastavnicima, što predstavlja pozitivan nalaz istraživanja.

Strukovnjaci zadovoljniji od gimnazijalaca

Prema nalazima studije, učenici strukovnih škola zadovoljniji su školom od gimnazijalaca.

Posebno je važan nalaz o vrlo niskoj razini zadovoljstva hrvatskih gimnazijalaca sadržajima koji se uče. Tek 1% gimnazijalaca iskazuje da je u potpunosti zadovoljno onime što uče u školi. Kvalitativni dio istraživanja ukazuje na to da je u pozadini ovakvog stava velik broj predmeta, opseg onoga što se uči te posebice nedostatak izbornosti u gimnazijama.

Najveću razinu zadovoljstva školom iskazuju učenici strukovnih područja Zdravstvo, Elektrotehnika i računarstvo te učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija. Kvalitativni dio istraživanja ukazuje na to da je to zbog toga što smatraju da im njihovi programi omogućuju mobilnost i zapošljivost.

Mladići su, usprkos slabijem uspjehu, zadovoljniji školom od djevojaka.

Istraživanje o zadovoljstvu... by on Scribd

 

Pročitajte više