Kolinda je prije tjedan dana branila Za dom spremni kao stari pozdrav, jučer je pričala nešto drugo

Foto: Facebook/ Kolinda Grabar Kitarović

INTERVJU predsjednice Kolinde za N1 televiziju pomalo je prošao u sjeni razarajuće Irme. No, riječ je bila o prilično zanimljivom razgovoru u kojem je odlučnije nego inače kazala neke stvari. Primjerice, na pitanje o kurikularnoj reformi, predsjednica je otvoreno stala na stranu ministrice Blaženke Divjak.

"Više sam kompatibilna s ministricom Divjak, razmišljamo na isti način. Vican je radila na prvoj reformi, odradila je svoje i može pridonijeti, ali definitivno treba biti timski rad", podržala je Kolinda ministricu prilično skromno, u rukavicama. No, to je jako znakovito.

Time je Kolinda de facto zauzela stranu u tinjajućem sukobu među vladajućima. Plenkoviću se neće svidjeti ni njen stav o verbalnom deliktu.

"Ja u pravilu nisam za zabrane. Imamo slučaj mladića iz Umaga koji je prije nekoliko dana izvikivao nekakve povike zbog kojih je dobio poziv za sud. Ja sam u svoje dvije i pol godine mandata doživjela svašta, ali mislim da mi kao političari moramo biti spremni na to da građani imaju pravo izražavati svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo, pa čak i kroz poklike koji nam ne odgovaraju i koji nas vrijeđaju osobno. Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog verbalnog delikta, ali treba naći onu finu granicu gdje počinje govor mržnje koji stvara trendove u društvu koje treba zaustaviti", rekla je Kolinda.

Ipak, najzanimljiviji dio intervjua je onaj u kojem je Kolinda promijenila svoje mišljenje o pozdravu "Za dom spremni". Školskim rječnikom rečeno, predsjednica je jedinicu iz povijesti ispravila u dvojku. Napredak je vidljiv, no ima tu još jako puno mjesta za napredak.

Više ne inzistira da je ZDS stari hrvatski pozdrav


Kolinda je, podsjetimo za one koji su zaboravili, u razgovoru za RTL prije tjedan dana rekla kako je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana", rekla je predsjednica prilično samouvjereno.

Pošto "Za dom spremni" nije stari hrvatski pozdrav, već isključivo ustaška izmišljotina, ta Kolindina izjava izazvala je brojne reakcije. Povjesničari su još ranije ustvrdili, a zadnjih dana i ponovili, kako je riječ o nečemu što se nedvosmisleno veže za ustaški režim i NDH.

Kolinda je jučer, u intervjuu za N1, malo promijenila svoj stav.

"To je rečenica koju sam izrekla i ranije, primjerice u 11. mjesecu prošle godine, i nitko me tada nije korigirao. Jednostavno u javnosti postoje različita mišljenja općenito i različita mišljenja povjesničara. Međutim, moj naglasak je bio na ovom drugom dijelu - da je pozdrav kompromitiran i da je kao takav neprihvatljiv", rekla je predsjednica.

Dakle, ona ovaj put nije inzistirala na tome da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. Štoviše, tvrdi da je ranije nitko nije upozoravao, što je naprosto neistina, budući da dobar dio povjesničara već godinama tvrdi da su priče o tome kako je ZDS nekakav stari pozdrav najobičnija glupost.

Predsjednica se, jasno je iz citata, pokušava izvući na različitost mišljenja, ali ipak zaključuje da je riječ o nečemu što je neprihvatljivo.

Pročitajte više