Komisija najavila odmrzavanje studije izvedivosti za SCG

EUROPSKA komisija je u ponedjeljak najavila da će ponovno započeti s izradom studije izvedivosti za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i Crnom Gorom, najavio je u Luxembourgu povjerenik za vanjske poslove Komisije Chris Patten.

Studija izvedivosti mogla bi biti gotova u proljeće sljedeće godine, a u njoj bi se trebala naći analiza sposobnosti te zemlje da pregovara i ispuni dalekosežne političke i gospodarske obveze koje proizlaze iz SSP-a.

Komisija se odlučila na taj potez nakon što je Vijeće podržalo "pristup na dva kolosijeka" prema Srbiji i Crnoj Gori. Taj pristup znači da će se zasebno razgovarati s dvjema sastavnicama te državne zajednice o onim pitanjima u kojima vode različitu politiku, poput trgovine i gospodarske politike, a sa središnjim organima o pitanjima iz njihove nadležnosti, poput međunarodnih političkih obveza i ljudskih prava.

"Drago mi što smo napokon u poziciji da krenemo naprijed sa Srbijom i Crnom Gorom nakon dugih odgađanja zbog unutarnjih nesuglasica u toj zemlji. Ponudili smo pristup na dva kolosjeka za dijelove Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer ne želimo da Srbija i Crna Gora zaostane za svojim susjedima", rekao je Patten.

Bude li studija izvedivosti pozitivna, Komisija će moći predložiti Vijeću da se započne s pregovorima za sklapanje SSP-a s tom državnom zajednicom.

Srbija i Crna Gora su najviše zaostale unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja, koje je EU namijenila za pet država jugoistočne Europe.

Europska komisija je početkom ove godine zamrznula rad na studiji izvedivosti za Srbiju i Crnu Goru.

Pročitajte više