Komisija razočarana ocjenom o Hrvatskoj suradnji s ICTY-em

EUROPSKA komisija razočorana je negativnom ocjenom glavne haške tužiteljice Carle del Ponte hrvatske suradnje s Tribunalom i traži od hrvatske vlade da do sredine prosinca učini sve kako bi se ta ocjena popravila, izjavio je u četvrtak u Zagrebu povjerenik Komisije za proširenje Olli Rehn.

"Mi u Europskoj komisiji razočani smo negativnom ocjenom Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji s Tribunalom. Njezina ocjena koju je iznijela pred Vijećem sigurnosti, razlikuje se od one koju je dala u travnju ove godine, a na temelju koje je Europska komisija donijela pozitivno mišljenje o hrvatskom zahtjevu za članstvo", izjavio je Rehn nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

"Stoga, ohrabrujemo i tražimo od hrvatske vlade i cijele administracije da do sredine prosinca učine sve što se može kako bi se stanje stvari popravilo", rekao je Rehn.

Europski čelnici okupit će se 16. i 17. prosinca na summitu u Bruxellesu, na kojem bi trebali donijeti odluku o datumu početka pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Europski povjerenik koji boravi u svom prvom službenom posjetu Zagrebu, istaknuo je da je puna suradnja s Haškim sudom "neophodni uvjet za napredak prema EU-u. Nema prečica prema Europi, postoji samo redoviti put koji podrazumijeva punu vladavinu prava u svim aspektima."

Rehn je rekao da je uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine preostali kamen spoticanja za Hrvatsku te da Europska komisija i zemlje članice inzistiraju na tome da "hrvatska vlada i sve administrativne strukture" u potpunosti surađuju s haškim sudom, jer će se po tome mjeriti funkcionira li u potpunosti vladavina zakona.

"Čim se ispuni ta preostala obveza prema haškom sudu, predstoji nam svjetla budućnost u našim odnosima", rekao je Rehn.

Ministar Žužul je istaknuo da je Hrvatska vlada odlučna nastaviti punu suradnju s Haškim sudom, jer "ne postoji drugi model suradnje osim potpune suradnje. Vjerujem da ćemo uspjeti i ubuduće demonstrirati da uistinu tako i postupamo".

Povjerenik Rehn pozdravio je nedavni posjet premijera Ive Sanadera Beogradu kao "ohrabrujući znak na putu pomirbe".

Povjerenik Rehn tijekom svog službenog posjeta Hrvatskoj sastat će se još s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i ministricom europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

Pročitajte više