Konferencija o nuklearnom naoružanju: Ahmadinedžad zatražio američku vizu

UOČI UN-ove konferencije o reviziji Sporazuma i neširenju nuklearnoga naoružanja, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je podnio zahtjev za izdavanje američke vize. Informaciju je potvrdila i američka ambasadorica pri UN-u, Susan Rice, te glasnogovornik State Departmenta, Philip Crowley.

Osim Ahmadinedžada, zahtjeve za američku vizu su podnijeli i svi članovi iranske delegacije, glasnogovornik State Departmenta je najavio da će vize "vjerojatno biti odobrene svim članovima delegacije, pa tako i iranskom predsjedniku".

Ipak, Rice je naglasila da se postupak donošenja rezolucije o sankcijama protiv Irana i dalje provodi jer Iran ne odustaje od obogaćivanja urana. "U tijeku su pregovori pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka o uvođenju sankcija", rekla je Rice.

Konferencija o reviziji Sporazuma i neširenju nuklearnoga naoružanja počinje u ponedjeljak u New Yorku i trajat će gotovo cijeli svibanj. Iz State Departmenta su najavili da će američku delegaciju predvoditi Hilary Clinton. "Cilj je oživljavanje nagodbe da se zemlje s nuklearnim oružjem razoružaju, zemlje bez nuklearnog oružja ga ne pribavljaju, ali i da sve zemlje imaju pravo na mirnodopsku upotrebu nuklearne energije", rekla je Clinton.

Pročitajte više