Kongres smijenio predsjednika Ekvadora

Ekvadorski Kongres smijenio je u srijedu predsjednika države Lucia Gutierreza nakon što su tisuće prosvjednika zatražile da bivši pukovnik podnese ostavku zbog pokušaja preuzimanja kontrole nad ekvadorskim Vrhovnim sudom.

Novim predsjednikom Kongres je imenovao dosadašnjeg potpredsjednika Alfreda Palacija.

Gutierrez je treći predsjednik te andske države koji je srušen masovnim prosvjedima od 1997. godine.

Oporba ga je optužila da se ponaša kao diktator kada je u prosincu prošle godine u Vrhovni sud postavio svoje političke saveznike.

Ulični prosvjedi u Quitu izbili su prije tjedan dana zbog odluke Vrhovnog suda da odbaci optužbe za korumpiranost protiv bivšeg predsjednika Abdale Bucarama, njegova ključnog političkog saveznika. Oružane snage također su mu okrenule leđa.

"Bili smo prisiljeni uskratiti potporu predsjedniku kako bi osigurali javni red", rekao je general Victor Hugo Rosero.

Sam Gutierrez jednom je organizirao pokušaj državnog udara, no krajem 2002. legalno je izabran za predsjednika zahvaljujući glasovima siromašnih slojeva. Mnoge pristaše razoračao je, međutim, strogom ekonomskom politikom koja je omogućila rast, ali ne i smanjenje siromaštva.

U nasilnim prosvjedima u utorak i srijedu poginulo je najmanje dvoje ljudi, prema podacima Crvenog križa.

Kongres je u nedjelju smijenio novoimenovani Vrhovni sud, samo dva dana nakon što je to učinio i sam Gutierrez u pokušaju da smiri krizu. Gutierrez je u petak proglasio i izvanredno stanje, no ukinuo ga je manje od 24 sata kasnije kako bi olakšao pregovore s oporbom.

Obje strane tvrdile su da žele uspostaviti sustav koji bi omogućio imenovanje neovisnih sudaca, no nisu se mogli dogovoriti kako. Međusobno su se optuživali da pokušavaju preuzeti kontrolu nad Vrhovnim sudom kako bi se obračunali sa svojim neprijateljima.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više