Konvencija branitelja liječenih od ptsp-a traži da prestane uporaba testa MMPI 2

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od postrumatskoga stresnog poremećaja (UHBLPTSP) danas je na svojoj Trećoj konvenciji od vlasti zatražila da hitno prestane testirati hrvatske branitelje spornim američkim psihološkim testom MMPI2.

Udruga je zatražila i da se, na načelima struke, ustroji sustav psihosocijalne i zdravstvene skrbi za bolesne hrvatske branitelje, koji ne bi bio pod utjecajem politike.

Hrvatski branitelji liječeni od PTSP-a traže da se ukinu svi zakonski i administrativni rokovi za prijavu bolesti, koji su navedeni u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, ističući da se tako ograničava njihovo pravo na bolest i prava obitelji branitelja koji su počinili samoubojstvo.

Udruga je zatražila i da se objavi koliko je branitelja počinilo samoubojstvo, te podaci o zdravstvenom i psihološkom stanju hrvatskih branitelja, posebice ako se uzme u obzir da oni češće nego drugi obolijevaju i umiru od raznih bolesti.

Predsjednik zagrebačkog UHBLPSTP-a Dubravko Svedrec, govoreći uime organizatora Konvecije, istaknuo je da se nisu ostvarila obećanja političara dana prije tri godine da će se zauzeti za poboljšanje njihovih prava. Štoviše, nova vlast "nastavila je progoniti branitelje", čija su prava sada i smanjena, dodao je. "Nadamo se da će ova naša konvencija biti podloga za suradnju i dogovor sa svima onima koji nam mogu i moraju pomoći. U protivnom, bit ćemo prisiljeni poduzeti i radikalnije mjere u borbi za naša prava, te zatražiti međunarodnu pomoć i posredovanje", rekao je Svedrec.

Istaknuo je da je od godine 1995. do danas, po njegovim podacima, oko 10 tisuća hrvatskih branitelja bilo prisiljeno sudski ostvariti svoja prava. No, odluke Upravnog suda u korist oboljelih branitelja u pravilu je poništavalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, ustvrdio je Svedrec i optužio ministra hrvatskih branitelja Ivicu Pančića da izravno utječe na sudsku vlast.

Na Konvenciji su govorili i predstavnici 11 županijskih organizacija UHBLPTSP-a, koji su kritizirali rad Ministarstva hrvatskih branitelja i odnos vlasti prema oboljelim braniteljima. Izaslanici Konvecije, njih stotinjak, posebice su pozdravili bivšu pomoćnicu ministra hrvatskih branitelja Blaženku Gogić, koja je poduprla njihove zahtjeve, a koja je nedavno smijenjena s dužnosti jer se sukobila s ministrom Pančićem zbog uporabe spornog američkog testa MMPI-2. Na konvenciji je potpisivana peticija UHBLPTSP-a za smjenu ministra Pančića, a u posljednja četiri tjedna potpisalo ju je oko četiri tisuće ljudi.

(Hina) aš mć

Pročitajte više