Konvencija o budućnosti Europe podržala "odredbu o izlasku"

KONVENCIJA o budućnosti Europe, koja sastavlja prvi ustav EU-a, podržala je u petak kontroverzne prijedloge za dopuštanje zemljama članicama da napuste EU pod uvjetom da se to odredi striktnim pravilima.

Međutim, neki članovi Konvencije izrazili su zabrinutost da uvođenje takozvane "odredbe o izlasku" mogu zloupotrijebiti euroskeptici i potkopati stabilnost zajedničke valute Europske unije.

Većina od 105 članova Konvencije je izjavila da bi mogla prihvatiti tu odredbu pod uvjetom da napuštanje EU-a nije jednostrana odluka jedna zemlje članice nego odluka donesena u dogovoru sa svim zemljama članicama.

Isto tako niti jedna zemlja članica ne bi smjela biti prisiljena da napusti EU ako ne ratificira promjene u glavnim sporazumima te integracije. U takvim slučajevima odlazak iz EU-a treba biti dobrovoljan, rekle su članice.

"Odlazak bi trebao biti moguć samo ako zemlja članica odbije ratificirati amandmane kada oni budu doneseni. Pritom trebaju biti postavljena vrlo striktna pravila i uvjeti", rekla je Pascale Andreani koja predstavlja francusku vladu.

Konvencija, koja je sastavljena od predstavnika 15 zemalja članica EU-a, 13 zemalja kandidata i europskih institucija, trebala bi dovršiti svoj nacrt ustava do summita čelnika EU-a u Grčkoj koji će se održati 20. i 21. lipnja.

Pročitajte više