Konzervativac Boris Johnson postao gradonačelnik Londona

JUČERAŠNJI debakl britanske Laburističke stranke na lokalnim izborima danas je postao potpun s izborom konzervativnog kandidata Borisa Johnsona za londonskog gradonačelnika.

Izbori su održani jučer, a tek danas je počelo brojanje glasova. Evening Standard je večeras prvi objavio kako je na temelju tzv. glasova prve preference Johnson u tako uvjerljivoj prednosti pred dosadašnjim gradonačelnikom, laburistom Kenom Livinsgtoneom, da mu je pobjeda izvjesna čak i ako se uračunaju tzv. glasove druge preference.

Britanski zakon o izboru londonskog gradonačelnika, naime, predviđa sustav tzv. automatskog drugog kruga, odnosno birači imaju opciju navesti drugi izbor, tj. rezervnog kandidata za slučaj da njihov prvi izbor ne uđe u drugi krug. Ukoliko su ti glasovi namijenjeni dvojici kandidata koji ulaze u drugi krug, odmah im se pribrajaju kako ne bi bilo potrebe za daljim održavanjem drugog kruga.

Livingstone, koji je na mjestu londonskog gradonačelnika od 2000. godine, uživao je nadimak "Crveni Ken" zbog ljevičarskih stavova, ali i suprotstavljanju Tonyju Blairu i njegovoj centrističkoj politici "Trećeg puta".

Nakon osam godina će "Crvenog Kena", po svemu sudeći, zamijeniti 43-godišnji Johnson koji se smatra jednom od najživopisnijih ličnosti britanske politike. Johnson je poznat kao novinar, pisac i TV-voditelj, a od 2001. je bio parlamentarni zastupnik. Njegova kandidatura za gradonačelnika je bila prilično iznenađenje, ne samo zbog niza kontroverznih stavova, nego i zbog sklonosti za ljubavne afere s kolegicama iz novinarske profesije, a zbog čega je jednom bio smijenjen sa stranačke dužnosti. Johnson se ženio dva puta, a sa svojom današnjom suprugom Marinom Wheeler ima dva sina i dvije kćeri.

Johnson će dolaskom na mjesto londonskog gradonačelnika postati najmoćniji konzervativac u državi, ali i jedan od najmoćnijih gradonačelnika na svijetu, s obzirom da na ekonomsku važnost Londona za ostatak planeta.

Kataklizma britanskih laburista

Preotimanje Londona laburistima će konzervativcima predstavljati šećer za kraj nakon vjerojatno najboljeg izbornog rezultata kojeg su imali od parlamentarnih izbora 1992. godine. Konzervativci su preuzeli vlast u 12 od 159 lokalnih skupština u Engleskoj i Walesu.

Laburisti, prvi put pod vodstvom Gordona Browna, su pak, doživjeli kataklizmu. Izgubili su vlast u 9 lokalnih skupština te 331 vijećničko mjesto. Prije izborne noći je većina britanskih analitičara smatrala kako bi se lošim rezultatom za laburiste trebao smatrati gubitak 200 mjesta. Međutim, svi su iznenađeni kolapsom laburista te prodorom konzervativaca u neka od njihovih izbornih uporišta.

Laburisti su tako imali najgori rezultat na lokalnim izborima od 1968. godine, a mnogi ga uspoređuju s porazom kojeg su konzervativci doživjeli 1995. godine - dvije godine prije nego što ih je Tony Blair pomeo na parlamentarnim izborima.

David Cameron, mladi vođa konzervativaca, večeras ima dobre razloge vjerovati da će na izborima koji će se održati 2008. ili 2009. godine laburistima prirediti jednu sličnu "metlu".

D.A.

Pročitajte više