Korak do trećeg mandata: Mladena Bajića podržao Odbor za pravosuđe

NAKON što je Vlada predložila državnog odvjetnika Mladena Bajića za još jedan mandat, sa četiri HDZ-ova glasa za i tri SDP-ova protiv podržao ga je i Odbor za pravosuđe.

Bajića još čeka potvrda Sabora, koju, ako je suditi po glasovima SDP-a, neće dobiti lako. Sabor bi o Bajiću trebao glasati ovaj tjedan.

SDP-ovci, koji su Bajića često kritizirali da radi po političkom nalogu, pitali su Bajića hoće li posustati u borbi protiv korupcije ukoliko se ponovno promijeni politička klima te ima li slučajnosti u povećanju uspješnosti rada Državnog odvjetništva s odlaskom Ive Sanadera.

Bajić je SDP-ovcima uzvratio kao će u DORH-u ostati do 2020. godine, bez obzira na kojoj funkciji to bilo. Dodao je i kako će svoj posao nastaviti raditi zakonito, savjesno i pošteno. Bajić je komentirao kako je istina da se u zadnjih šest mjeseci stvorila pozitivna klima za borbu protiv korupcije, ali da politika u tome nije imala utjecaja. Dodaje kako je na to dosta utjecalo i stupanje novog ZKP-a na snagu u srpnju prošle godine te da se zadnjih mjeseci ljudi javljaju kao svjedoci, a da takva osoba u roku od deset minuta staje pred kamere i daje legalni iskaz.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović komentirao je kako je 87 posto predmeta u Bajićevu mandatu završilo presudama te da se ne mijenja tim koji pobjeđuje.

Mladen Bajić je već osam godina glavni državni odvjetnik, što ga, nakon predsjednika Mesića, čini državnim dužnosnikom s najdužim stažem.

Pročitajte više