Korei otputovao nakon neuspješnih pregovora o prekidu vatre

PALESTINSKI premijer Ahmad Korei otputovao je u nedjelju navečer iz Kaira nakon sudjelovanja na bezuspješnim pregovorima palestinskih skupina o proglašenju prekida vatre s Izraelom.

Palestinski premijer se nadao da će uspjeti nagovoriti radikalnije skupine na prihvaćanje prekida vatre kako se time otvorila mogućnost obnovljanja izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, ali su one pristale maksimalno na prekid samoubilačkih napada protiv ciljeva unutar Izraela.

"Naš je konačni odgovor, zajedno s još četiri skupine, da nismo spremni na proglašavanje prekida vatre", rekao je dužnosnik militantne skupine Hamas Mohammed Nazzal.

Pregovori između 13 palestinskih skupina, koji su počeli prije četiri dana, ipak se trebaju nastaviti i u nedjelju navečer.

Prema palestinskim izvorima, egipatski posrednik Omar Suleiman rekao je predstavnicima palestinskih skupina kako samo zaustavljanje napada unutar Izraela nije dovoljno i pozvao ih na prekid vatre koji bi obuhvatio i okupirane teritorije.

Suleiman bi se u utorak u Washingtonu trebao sastati s američkim dužnosnicima kako bi pokušao uvjeriti da Sjedinjene Države trebaju poslati promatrače kako bi nadzirali mogući prekid vatre.

Prekid vatre smatra se ključnim korakom u zaustavljanju trogodišnjeg nasilja i provedbi "mirovnih smjernica" koje predviđaju osnivanje palestinske države.

Izrael je već dao do znanja da je za njega neprihvatljiv ponuda o prekidu napada samo na njegovom teritoriju. Raanan Gissin, glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona, rekao je u subotu kako izraelska vlada neće prihvatiti "polovični prekid vatre", već se on mora odnositi i na Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Pročitajte više