Korenica: Hrvatima iz BiH predano na uporabu 28 kuća

U Korenici je danas svečano otvoreno novo stambeno naselje za hrvatske obitelji prognane iz srednje Bosne, koje su do sada bile smještene u zauzetoj imovini na području općine Plitvička jezera.

Vlasnicima 28 kuća, u koje je uloženo 12 milijuna kuna, država je darovala građevno zemljište, a Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka građevinski materijal i izgradilo je infrastrukturu.

Do sada je u Općini Plitvičkim jezerima trajno smješteno 227 prognaničkih obitelji koje su se koristile zauzetom imovinom, a još ih treba smjestiti 83.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović zahvalio je Hrvatima iz BiH na strpljivosti, istaknuvši da je njihov trajan stambeni smještaj najbolji primjer kako se Vlada brine za svakog pojedinca koji je u vihoru Domovinskog rata ostao bez krova nad glavom. To je i čin vladavine prava u hrvatskoj državi u kojoj je pitanje privatnog vlasništva neupitno, rekao je Milinović.

U povodu predaje na uporabu novih kuća Udruga Hrvata naseljenih u Korenici uputila je prosvjed Vladinoj Upravi za prognanike, povratnike i izbjeglice jer, kako ističe, četiri obitelji za koje su kuće izgrađene na drugim predjelima, a ne u naselju koje je danas predano, nisu dobili infrastrukturu.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Lovre Pejković izjavio je kako "ne postoji zakonski uvjet da se korisnicima koji su odabrali mjesta za gradnju kuća izgradi kanalizacijski sustav". "To će morati sami učiniti jer se nisu odlučili za gradnju kuća u stambenom naselju, ali će dobiti novac za priključak struje i vode", rekao je Pejković.



(Hina) xkprp ydd

Pročitajte više