Korona hara među urođenicima u Brazilu, smrtnost je duplo veća nego u ostatku zemlje

Ilustracija: EPA

DALEKO od bolnica i osnovne infrastrukture, urođenici iz Brazila od covida-19 umiru alarmantnom brzinom, a pomoć im ne dolazi niotkuda, javlja CNN. Prema podacima zagovaračke organizacije Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (APIB), stopa smrtnosti duplo je veća kod urođenika nego u ostatku Brazila. Na području Brazila, inače, živi oko 900.000 urođenika. 

Stopa smrtnosti od covida-19 kod urođenika je duplo veća nego u ostatku zemlje

APIB je detektirao više od 980 slučajeva zaraze kod urođenika te najmanje 125 smrti. To znači da je stopa smrtnosti 12,6, dok je nacionalna stopa smrtnosti 6,4 posto.
No odjel ministarstva zdravstva zadužen za urođenike prijavio je samo 695 slučajeva zaraze koronavirusom te 34 smrtna slučaja. To je zato što oni promatraju samo dio urođenika koji živi u tradicionalnim naseljima, a ne i one koji su se preselili u gradove. 

Oni koji odlaze u gradove kako bi išli u školu ili u potrazi za poslom lako postaju posebno ranjiva skupina jer žive u prekarnim uvjetima sa slabo dostupnim javnim servisima. A oni koji žive u udaljenim naseljima nemaju osnovne higijenske uvjete. Jedan od prvih urođenika koji je umro od koronavirusa je 15-godišnji dječak iz plemena Yanomami koji je živio u udaljenom naselju Amazone.

Urođeničke zajednice smještene su u udaljenim i nepristupačnim krajevima

“Koronavirus je u prednosti zbog godina javnog zanemarivanja. Naše zajednice su uglavnom udaljene, nepristupačne i nemaju pristup ni infrastrukturu”, rekao je za CNN Dinaman Tuxa, izvršni coordinator APIB-a iz plemena Tuxa.

Objasnio je kako pleme Tuxa, koje broji 1400 ljudi, nema bolnicu, a jedini oblik prevencije bolesti im je kompletna izolacija.

“Usred pandemije nismo imali mnogo izbora. Morali smo se u potpunosti izolirati. Postavili smo granice. Nikome nije dozvoljeno da uđe te nastojimo spriječiti da itko izađe”, objasnio je.

Više od 60 plemena prijavilo je slučajeve zaraze koronavirusom

Do sada u plemenu Tuxa još uvijek nitko nije zaražen, no Dinaman ne zna koliko će još moći braniti se od virusa. Više od 60 plemena prijavilo je slučajeve zaraze koronavirusom, a mnogi od njih su iz regije Amazona gdje ljudi mogu otići u bolnice samo brodom ili avionom.

Prema podacima nevladine organizacije InfoAmazonia, prosječna udaljenost plemenskih naselja od najbliže jedinice Hitne pomoći je 315 kilometara. A za 10 posto ovih naselja udaljenost je između 700 do 1079 kilometara.

“Plemenske zajednice, čak i one koje imaju osnovne zdravstvene klinike, nisu pripremljene za koronavirus. To znači da oni koji se zaraze moraju biti premješteni te prijeći ogromne udaljenosti. A čak i kad dođu, moraju čekati na bolnicu, krevete u jedinicama intenzivne njege i respiratore jer ih nema dovoljno”, rekla je Joenia Wapichana, prva zastupnica iz redova urođeničkih naroda u brazilskom kongresu.

Zdravstveni sustav u Amazoniji je od ožujka u kolapsu

Sjeverni i sjeveroistočni dijelovi zemlje najviše su pogođeni koronavirusom, a najveći dio smrtnih slučajeva zbog covida-19 dogodio se u Amazoniji, jednoj od saveznih država s najvećom stopom zaraze. Tamo su lokalne vlasti već upozorile da je zdravstveni sustav još od ožujka u kolapsu.

Osim toga, aktivisti za prava urođenika već su upozorili na porast ilegalnog rudarenja i sječe drveća na područjima gdje žive urođenici otkako je na vlast prošle godine došao predsjednik Jair Bolsonaro. Ta prijetnja sada je još veća. Prema službenim podacima, krčenje šuma poraslo je za 64 posto u travnju u odnosu na isti period prošle godine.

Urođenički narodi u Amazoni nemaju antitijela za bolesti koje dolaze izvana

“Urođenički narodi u Amazoni nemaju antitijela za bolesti koje dolaze izvana. Postoji ogromna opasnost da koronavirus uđe u teritorij urođeničkih naroda te da se dogodi pravi genocid”, rekao je brazilski aktivist i fotograf Sebastião Salgado.

Plan za hitnu pomoć urođenicima još mora odobriti senat i predsjednik

Inače, brazilski kongres prošlog je tjedna odobrio izvanredni plan za urođeničke zajednice koji bi trebao osigurati medicinsku opremu i poljske bolnice te vodu i hranu da se zajednice mogu samoizolirati. No, plan još uvijek treba odobriti senat te dobiti zeleno svjetlo od Bolsonara, koji umanjuje opasnost koronavirusa i ima loše odnose s urođeničkim zajednicama.

Pročitajte više